Публікації
18:03
30 Грудня
407

У МОЗ наголосили, яким має бути святкове меню, аби не нашкодити здоров’ю

Публікації

На святковий стіл краще поставити запечені страви та салати, натомість максимально відмовитися від майонезу та тортів.

Такі поради опублікували у телеграм-каналі Міністерства охорони здоров’я.

«У нашій країні новорічно-різдвяні святкування часто асоціюються з багато накритим столом із безліччю страв. І, на жаль, смажена та жирна їжа, в’ялені м’ясо та риба, салати з майонезним соусом стали традиційними атрибутами українського святкового меню. Незбалансоване харчування може спричинити розвиток низки хвороб. Крім цього, переїдання зумовлює відчуття дискомфорту, важкості та переповненості в животі, а як наслідок – спричинити функціональні захворювання шлунково-кишкового тракту», – зауважують в МОЗ.

І радять дещо змінити традиційні уявлення про святковий стіл на Новий рік:

– Обмежте кількість копченостей і консервів на столі. Вирішили приготувати м’ясо чи рибу? Краще запекти їх у духовці.

– Додайте більше овочевих салатів. Але замість магазинних соусів та майонезів приготуйте домашній майонез або замініть його заправкою з йогурту або кефіру з великою кількістю зелені.

– Відмовтеся від солодких напоїв, що містять цукор, проте споживайте більше рідини. Це може бути вода або чай, морс тощо. Щодо алкоголю, то навіть у свята потрібно пам’ятати: немає безпечної дози.

– На десерт краще подати невелику кількість фруктів замість тістечок чи торта.

«У період свят важливо дотримуватися звичного режиму харчування і не вживати надмірну кількість їжі. Голодувати весь день, щоб добряче поїсти ввечері – погана ідея. Робіть інтервали між трапезами: не менше трьох та не більше 4,5 годин, а також слідкуйте за розмірами порцій. І найголовніше — проводьте більше часу в русі, приділіть час активностям на свіжому повітрі та пам’ятайте про карантинні обмеження!», – наголошують в дописі

Теги МОЗ