Публікації
10:26
14 Лютого
588

Вже за місяць на Тернопільщині ситуація з ковідом покращиться – епідеміолог

Публікації

Коефіцієнт захворюваності в окремих районах Тернопільської області досі залишається високим. Попри це, захворюваність загалом в регіоні помалу спадає, однак за минулий тиждень від ускладнень ковіду померли 59 пацієнтів.

Про це розповів заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар-епідеміолог Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Паничев.

За його словами, в області досі паралельно тривають дві епідемії: ковіду та грипу й ГРВІ. Однак ситуація помалу стає кращою.

«За минулий тиждень зареєстрували значно менше випадків, ніж за тиждень до цього: 6 514 проти понад 9 000. Середньообласний показник захворюваності з розрахунку на 100 тис. людей за попередні 14 днів складає 1 565,8 випадка. Найвищі в області показники захворюваності – у Чорткові – 3 386,5 випадка. Високою є захворюваність у Бережанах – 2 353. У колишньому Лановецькому районі – понад 2 000», – наводить цифри Володимир Паничев.

У самому Тернополі рівень захворюваності – на рівні із середньообласним. На думку епідеміолога, це пов’язано з тим, що в місті вже досить багато жителів вакцинувалися.

«У середньому по області вакциновано 35% дорослих, в той час, як у Тернополі вакцинували майже 54%. Реальною є перспектива, що невдовзі в місті майже 100% населення будуть  вакциновані. В області ж наразі першу дозу отримали 37%, тож загальна кількість вакцинованих може становити близько 70%», – розповідає Володимир Паничев.

Наразі у найближчі тижні очікуватимуть на спад захворюваності, та, попри це, епідеміолог закликає не нехтувати карантинними заходами.

«Адже все одно помирає багато пацієнтів. Минулого тижня ми втратили 59 людей. Це найбільше за період цього підйому. Зрозуміло, що це через високий рівень захворюваності у попередні тижні. Але ця проблема летальності залишається», – зауважує Володимир Паничев.