Публікації
11:38
28 Січня
2209

Попри ковід, на Тернопільщині зростає захворюваність на грип та ГРВІ

Публікації

На Тернопільщині стрімко зростає захворюваність на ковід та грип з ГРВІ. Станом на ранок 28 січня в області на ковід хворіє 12 263 людини. 

Про це розповів заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар-епідеміолог Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Паничев.

За його словами, попередній тиждень в області закінчився із показником у понад 5 400 хворих на ковід. За весь період спостережень це була найбільша цифра в регіоні. Однак область помалу рухається до нового «рекорду», бо лише за 4 дні поточного тижня вже є 5 275 нових випадків інфікування коронавірусом.

«Захворюваність складає 1 161 випадок на 100 тис. населення. Спостерігається зростання коефіцієнтів виявлення випадків коронавірусу та коефіцієнт зайнятості ліжок у медзакладах», – описує ситуацію епідеміолог.

Читайте також: «Щоб заразитися, вистачає кількох хвилин»: медики про «Омікрон»

Володимир Паничев каже, що найвищий рівень захворюваності в області наразі у Чорткові – там зафіксували 2 412 випадків на 100 тис. населення. У колишньому Монастириському районі – 2 022, в Бережанах – 1 800.

«У колишніх Бережанському, Заліщицькому та Лановецькому районах також досить високі показники, – коментує Володимир Паничев. – Тим часом у Тернополі коефіцієнт захворюваності – 999,7 випадка на 100 тисяч населення. У порівнянні з окремими територіями, він удвічі нижчий», – Володимир Паничев пояснює, що ситуація може бути пов’язаною із рівнем вакцинації в громаді. Чим більше вакцинованих – тим нижча захворюваність. У Тернополі вже 53,47% населення повністю завершили курс вакцинації, інша частина – в процесі. В той час як в середньому по області цей показник становить 39%.

Епідеміолог зазначає, що в Тернополі населення також більше дотримується карантинних обмежень. Тож це також впливає на епідситуацію.

Діти почали хворіти частіше

Однак попри ковід не варто забувати, що триває сезон грипу та ГРВІ. Наразі Тернопільщина – в епідемії середньої інтенсивності, однак стрімко наближаємося до епідемії високої інтенсивності. Стрімко зростає рівень захворюваності серед дітей, особливо – серед школярів.

«Захворюваність серед дітей, у порівнянні з минулим тижнем, збільшилася в 1,8 раза, а серед школярів – у 2 рази. Госпіталізація через ускладнення грипу та ГРВІ зросла в 1,5 раза, – наводить цифри Володимир Паничев. – Ми маємо поєднання двох паралельних процесів (ковід та грип із ГРВІ – авт.)  і це викликає серйозне занепокоєння. Тому звертаюся до всіх: за перших ознак нездужання, нехай це буде навіть легкий нежить чи підвищення температури, – все це є підставами, щоб самоізолюватися. У жодному разі не йти на роботу, не вести дитину в дитсадок чи не відправляти до школи. Треба залишатися вдома і звертатися по меддопомогу. Хворі люди не можуть перебувати в колективі!»