Публікації
13:52
27 Січня
555

З 1 квітня придбати антибіотики можна буде лише за електронними рецептами – Ляшко

Публікації

Зважаючи на неправильне використання антибіотиків українцями, в країні обмежуватимуть доступ до них. Так, з 1 квітня придбати антибактеріальні препарати можна буде лише маючи на руках електронний рецепт від лікаря.

Про це на брифінгу розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами, на фоні пандемії зростають продажі антибактеріальних препаратів та збільшується їх використання у лікарнях. Тож потрібно боротися зі стійкістю до антибіотиків у населення.

«У 2021 році в Україні відбулося пілотне дослідження використання антимікробних препаратів. За його результатами, найчастіше антибіотики використовують у хірургічних відділеннях, відділеннях анестезії, інтенсивної терапії та реанімаціях. Тому з 1 січня у закладах охорони здоров’я, що надають стаціонарну меддопомогу, запровадили облік споживання антимікробних препаратів із груп спостереження та резерву», – описує ситуацію Віктор Ляшко.

Всього відстежуватимуть призначення 29 препаратів, аби розуміти, які з них призначають пацієнтам і чому.

Що ж до самовільного придбання антибіотиків українцями, то у квітні препарати, зареєстровані в країні, продаватимуть лише за наявності у пацієнта електронного рецепта.

«Це вирішить проблему неконтрольованого та нецільового використання антибіотиків та допоможе попередити розвиток стійкості до антимікробних препаратів. Адже, згідно з даними Центру громадського здоров’я, майже 64% людей помилково вважають, що гострі вірусні інфекційні захворювання та застуду можна лікувати антибіотиками. Як наслідок, маємо неправильне вживання антибактеріальних препаратів. Це призводить до того, що вони втрачають ефективність і все менше захищають від серйозних інфекцій. Наголошую: антибіотики лікують інфекційні хвороби, спричинені бактеріями і зовсім неефективні у боротьбі з вірусними хворобами».

Як можна отримати електронний рецепт

Віктор Ляшко пояснює: призначити антибіотик може лише лікар.

В електронному рецепті ліки призначатимуть за діючою речовиною, зазначаючи її лікарську форму та дозування. Крім того, лікар також вкаже спосіб застосування та тривалість приймання.

Пацієнт зможе погасити рецепт в аптеці, що підключена до електронної системи охорони здоров’я, обравши будь-який із наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, яка зазначена в рецепті.

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Проте необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я. Подібна умова діятиме і для аптек та медзакладів.

«Необхідно буде зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я усі працівникам, які будуть залучені до призначення та відпуску ліків за електронними рецептами», – зауважив міністр.