Публікації
15:09
26 Січня
2833

У Тернополі пропонують встановити скульптуру в пам’ять про відому безпритульну собаку

Публікації

Встановити у Тернополі скульптуру в пам’ять про улюбленицю містян – собаку Джессі – пропонують на сайті міських петицій.

Джессі знали чимало жителів Тернополя. Вона постійно гуляла центральною частиною міста, часто спала всередині крамниць, в одній із них навіть мала свій окремий диванчик.


«Завдяки своєму пробивному характеру Джессі помалу привчили тернопільських підприємців, що собака, яка заходить до вас і спить навіть на вітрині, – це ок. І її не треба проганяти, – згадує про Джессі, яку дуже любила, авторка петиції Тетяна Семусь. – Джессі вже немає, але традиція пускати безпритульних собак у заклади залишилася. Ці тварини перестали бути прокаженими, їх почали сприймати як факт, вони стали видимими. І це якраз її заслуга. Бо вона зробила величезний вклад у культуру поводження з бездомними собаками, принаймні в центральній частині міста.»

Джессі спить у вітрині крамниці

Коли навесні 2021 року у собаки виявили травму ноги, небайдужі зібрали кошти, аби організувати операцію. Джессі одужала. Однак 1 січня 2022 року тернополяни дізналися, що невідомі отруїли собаку. Врятувати її не вдалося.

«Джеська була надзвичайно товариською собакою, – розповідає авторка петиції. – Вона могла взятися йти з людьми на прощу в Зарваницю. На певній частині дороги її завертали, забирали в машину і везли назад. Вона могла з’явитися в оголошеннях «загубив-знайшов», що її бачили біля Універсаму. Собака ледве чалапала, але просто за кимось чіплялася і йшла собі».

Волонтери намагалися прилаштувати собаку, однак вона не захотіла жити у квартирі.

Авторка петиції каже: Джессі – це знакова тварина для міста, бо змінила і тернополян, і їхню філософію. Коли містом гулятимуть туристи, гіди зможуть їм розповісти, кому ця скульптура і які історії пов’язані з Джессі. Таким чином пам’ять про тварину житиме й надалі, а крім того – привертатиме увагу до проблем інших безпритульних тварин міста.

«З метою культивування гуманного ставлення до тварин та збільшення кількості туристичних атракцій в місті, пропонуємо встановити «Скульптуру чотирилапої тернополянки Джессі» на одній із пішохідних вулиць центру міста – Валовій або Сагайдачного, на яких собака бувала щодня. Біля пам’ятника пропонуємо облаштувати мисочку-напувалку для тварин, вода в неї потраплятиме з водогону. Таким чином ми не лише привернемо увагу тернополян до проблеми поводження з безпритульними тваринами, а й на рівні України позиціонуватимемо наше місто як європейське і таке, де турбуються про тварин на ділі», – йдеться в описі петиції.

На скульптуру кошти з міського бюджету виділяти не потрібно буде. Авторка петиції пропонує  реалізувати проєкт спільнокоштом небайдужих.

За 1 день петицію підписали 75 небайдужих із 300 необхідних.

Підписати петицію можна за посиланням.