Публікації
13:10
10 Січня
487

У МОЗ пояснили, як повернутися до звичного робочого ритму після свят

Публікації

Півтора тижня новорічно-різдвяних свят – майже мінівідпустка, після якої декому з нас важко повернутися до звичного режиму.

У Міністерстві охорони здоров’я радять не пірнати у справи з головою, а робити все обдумано та помалу. Якщо це, звісно, можливо.

«Найкращий спосіб увійти в звичний режим життя після свят – не виходити з нього. Але якщо вже режим збився, а звичка розслаблено проводити день за днем тільки заважає колишній працездатності – використовуйте наші поради про те, як повернутися в робочий ритм швидко і безболісно», – пишуть в МОЗ.

  • Складіть план роботи на короткий проміжок часу
    Налаштуватися на робочий лад допоможе складання списку завдань, які необхідно вирішити в перші дні після свят. Так буде простіше не хапатися за все відразу і не впадати в зневіру від «купи справ», яка навалилася і яку, здається, не розгребти.
  • Переходьте від простого до складного
    Якщо ви проводили вихідні дуже емоційно і останні 2-3 дні відпочинку навіть не намагалися налаштовуватися на робочий лад, то в перші робочі дні не беріться за складні завдання, підвищуйте навантаження поступово, не накидайтеся на всі завдання відразу, особливо на складні і трудомісткі.
  • Сплануйте наступні вихідні або відпустку
    Після новорічних свят буде простіше приступити до роботи, якщо запланувати найближчі вихідні або відпустку. Плавно увійти в робочий графік і не засмучуватися, що свята закінчилися, психологічно легше при думці, що, наприклад, через два місяці вас також чекає відпочинок.
  • Сон
    За час свят, ймовірно, у вас збився графік. Тому доведеться знову звикати раніше лягати і раніше вставати. А поки, замість того, щоб у величезних кількостях споживати кофеїн для боротьби зі сном і втомою, краще ненадовго подрімати, щоб підвищити продуктивність: 19 хвилин сну в обідню перерву дозволяють значно поліпшити швидкість реакції.
  • Спорт і режим
    З постсвятковим синдромом допомагають впоратися контрастний душ, зарядка, піші прогулянки, медитація — ці практики щодня відновлюють сили і енергію. Не варто забувати і про режим харчування. Краще їсти менше, але частіше – через кожні три години. Включіть в денний раціон трав‘яні чаї, фрукти, сухофрукти, шоколад, горіхи.
  • Допомога іншим
    Існує маса можливостей надати послугу тим, хто її потребує. Працюючи пліч-о-пліч з людьми, які мають реальні проблеми, ми легше переживаємо наші власні невеликі психологічні труднощі.
  • Але найголовніше, намагайтесь викинути всі негативні думки з голови і знайти для себе мотивацію. І тоді ви зможете увійти в робочий режим без проблем.