Публікації
10:54
31 Грудня
638

Кава та «відіспатися» не допоможуть: у МОЗ пояснили, що робити при алкогольній інтоксикації

Публікації

Безпечної дози алкоголю не існує, нагадують у Міністерстві охорони здоров’я України. Він може змінювати ваші думки, судження, впливати на прийняття рішень і поведінку, а також призвести до розвитку гострого респіраторного дистрес-синдрому, що є одним із найважчих ускладнень COVID-19.

Тож у міністерстві нагадують, як пережити свята з мінімальною шкодою для організму.

Чого не варто робити, якщо у вас – алкогольна інтоксикація

–  Випити ще алкоголю, якщо у вас похмілля.
Цей спосіб не працює! Не вживайте алкогольні напої щонайменше 48 годин після того, як багато випили.

– З’їсти щось жирне.
Жирна їжа може зашкодити й без того подразненому шлунку, спричинити або посилити нудоту, що тільки погіршить ваше самопочуття. Віддайте перевагу легким стравам у невеликій кількості: кисломолочним продуктам або завареним вівсяним пластівцям.

– Випити кави.
Кофеїн може призвести до ще більшого зневоднення організму. Натомість обов’язково потрібно пити більше води – це допоможе вивести алкоголь та підтримати водний баланс.

– Пропускати прийоми їжі.
Коли вас нудить і навіть не хочеться вставати з ліжка, відмова від їжі може здатися хорошою ідеєю. Проте це може призвести до зниження рівня цукру в крові й погіршити ваше самопочуття.

Читайте також: У МОЗ наголосили, яким має бути святкове меню, аби не нашкодити здоров’ю

– Відсипатися весь наступний день.
Найкраще, що ви можете зробити для себе наступного ранку – підвестися з ліжка та почати рухатись. Алкоголь виводиться з організму двома способами: із сечею та диханням. Отже, вставайте та гуляйте. Прогулянка на свіжому повітрі допоможе покращити самопочуття.

– Пити спортивні напої з електролітами або навіть ставити крапельниці, щоби відновити електролітний баланс.
Дослідження не виявили зв’язку між ступенем порушення електролітного балансу та тяжкістю похмілля або впливом доданих електролітів на тяжкість похмілля. У більшості людей організм швидко відновлює баланс електролітів щойно припиняється дія алкоголю (https://bit.ly/3qAezfY).

Що насправді допомагає при похміллі

Час. Для того, щоб минули наслідки вживання алкоголю, ви маєте дочекатися, поки організм повністю виведе токсичні продукти метаболізму алкоголю і поки відновляться рівень рідини, подразнені тканини й мозкова активність. Ці процеси прискорити неможливо.