Публікації
15:02
24 Грудня
603

Адаптивний карантин можуть посилити, якщо «Омікрон» поширюватиметься надто стрімко

Публікації

Спрогнозувати, як поводитиметься штам «Омікрон» надалі, наразі нереально. Тож і планувати, якими будуть карантинні заходи, в Міністерстві охорони здоров’я не поспішають.

Про це головний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів у інтерв’ю Укрінформу.

«Через кілька тижнів органи охорони здоров’я європейських країн почнуть оприлюднювати не лише дані наукових статей, а й офіційні звіти, що стосуються перебігу інфікування або особливостей клінічного перебігу. Тоді можна буде робити певні прогнози щодо його поширення територією України», – каже Кузін.

В Україні для ковідних пацієнтів відведено 70 тисяч ліжок. Під час осіннього підйому планували так звану резервну хвилю, коли на рівні кожної області були визначені ще додаткові заклади охорони здоров’я на випадок погіршення ситуації, що їх можна долучити по областях.

Читайте також: Майже 43% дорослих українців вже отримали два щеплення від ковіду

«Максимально можлива кількість ліжок, які можливо запустити, – близько 90 тисяч. Але ця кількість є критичною з точки зору того, що певна частина медичних послуг може бути недоступна для громадян. Мова йде про неінфекційні захворювання, певні соматичні стани. Мова може йти про певну затримку в наданні медичної допомоги, і тому дуже не хотілося б, аби ці 90 тисяч використовувалися на повну потужність», – пояснює ситуацію головний санлікар.

Кузін зазначив: у МОЗ спостерігатимуть, які норми виявляться більш ефективними, і скоріш за все – відповідні коригування можуть внести й до адаптивного карантину, що діє зараз, стосовно посилення маскового режиму та обробки рук.