Публікації
15:02
22 Грудня
621

Що одягати взимку, аби не захворіти: поради МОЗ

Публікації

Взимку традиційно розпочинається сезон застудних захворювань. Причиною тому є зниження температури повітря, волога та похмура погода. Тому, як наголошує Міністерство охорони здоров’я, взимку одягу потрібно приділяти особливу увагу, щоб вберегти своє здоров’я.

Про те, як правильно одягатись в холодну пору року МОЗ повідомило у Телеграмі.

Рекомендують вибирати одяг із натуральних чи спеціальних матеріалів.

Зимовий одяг для низьких температур повинен складатись із трьох шарів. Нижній шар одягу має відводити вологу, адже мокре тіло втрачає більше тепла (спідня білизна, шкарпетки, термобілизна). Середній шар має утримувати тепло (светр, кофта тощо). Вже верхній шар має захищати від зовнішніх чинників – дощу, вітру та снігу. Він має бути з щільної вітронепродувної тканини (куртка, штани, шарф, шапка, рукавички).

«Що більше шарів одягу – то тепліше. Однак одяг не має бути занадто грубим і сковувати рухи, головне – багатошаровість та терморегуляція: між різними одежинами має бути повітряний прошарок», – повідомило МОЗ.

Радять не залишати відкритими кінцівки та голову, носити рукавиці й шапку. Закритими мають бути і литки. Зимове взуття варто обирати із товстою підошвою: воно має бути просторим, відповідного розміру і не стискати ногу, аби підтримувати нормальний кровообіг, проте забезпечувати достатню фіксацію гомілково-ступневого суглобу.

«Щойно відчули печіння на шкірі — шукайте, де зігрітися! Сильне почервоніння та печіння шкіри може бути ознакою обвітрення та/або обмороження відкритих ділянок шкіри. Якщо відчуваєте, як щоки, руки чи ноги «печуть», зайдіть у будь-яке тепле місце — магазин, кафе, під’їзд», – зауважують у міністерстві.

Щоб не замерзнути, рухайтесь. Якщо ви довго очікуєте на громадський транспорт — не стійте нерухомо. 

«І не забувайте, що теплий одяг не врятує вас від застуди та вірусів. У зимову пору, як і упродовж року, важливо підтримувати фізичну активність, раціонально та здорово харчуватися, а також вакцинуватися від COVID-19 і грипу», – наголосили в МОЗ.