Публікації
15:28
17 Грудня
478

Україна закупить пігулки від ковіду для груп ризику

Публікації

Україна закупить 300 тисяч курсів протиковідних пігулок «Молнупіравір».

Про це на брифінгу розповів перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда.

За словами заступника міністра, «Молнупіравір» блокує фермент, необхідний вірусу для відтворення генетичного коду.

«Це має запобігти поширенню вірусу та знизити ризик важкого перебігу хвороби. Великобританія вже зареєструвала цей препарат для використання. Зокрема, для пацієнтів, котрі мають хоч один фактор ризику: надмірну вагу, вік понад 60 років, цукровий діабет або хвороби серця», – пояснює Комаріда.

«Молнупіравір» випускають у вигляді пігулок, тож препарат не має особливих умов зберігання і його зручно приймати.

«Ми плануємо закупити 300 тисяч курсів та застосовувати їх для лікування ковіду в перші дні захворювання, щоб запобігти важкому перебігу хвороби. Незважаючи на нові можливості лікування ковіду, найкращим захистом від хвороби залишається вакцинація», – нагадує представник міністерства.

Наразі в Україні 95% освітян вакциновані принаймні однією дозою, 86% – двома. Принаймні одну дозу мають 88% медиків, а завершили вакцинацію 72%. Серед пріоритетних груп найнижчий показник мають люди, віком від 60 років. 37% з них отримали одну дозу, 33% – дві.

Читайте також: Україна купить у Pfizer 300 тис. курсів ліків для пацієнтів із ковідом

«За весь період пандемії 8 із 10 померлих – люди, віком понад 60 років. Саме люди такого віку хворіють важче, потрапляють у лікарні та реанімації та помирають від ускладнень хвороби. Також ковід може призвести до загострення наявних захворювань та до появи нових, що особливо небезпечно для людей старшого віку», – наголосив Комаріда.

 

Теги МОЗ