Публікації
09:34
10 Грудня
827

Від сьогодні в Україні вступив в дію закон про заборону безоплатних пластикових пакетів

Публікації

В Україні з 10 грудня починає діяти перший етап обмежень використання пластику, що передбачено Законом «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України».

Відтепер у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг забороняється безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Це не стосується біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса і продуктів із них, сипучих продуктів та льоду.

Мета такого рішення – запобігти утворенню пластикових відходів.

До порушників цієї вимоги застосовуватимуться адміністративно-господарські санкції. А саме штрафи від 1700 до 3400 грн за перше, та 3400-8500 грн за повторне порушення.

«Обмеження обігу пластикових пакетів на території України – це про запобігання утворенню відходів. Використання пластикових пакетів стане зваженим, а українці поступово звикнуть брати пакети лише за реальною потребою. А отже менше продукуватиметься сміття, яке потім опиниться на звалищі, потрапить у довкілля. Практика, яка наразі запроваджується в Україні, не є новою. За аналогічними правилами живуть європейці, подібні обмеження встановили десятки країн світу. І ми також рухаємося цивілізованим шляхом», – відзначив в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

За його словами, у Туреччині лише за перший рік заборони пластикових пакетів їх використання зменшилось на 75%. Це дозволило заощадити 150 тисяч тонн пластику. В Ірландії після введення податку лише за перший рік попит на пластикові пакети знизився на 90%.

Теги штраф