Публікації
09:50
8 Грудня
963

Вакцина Pfizer у 40 разів менш ефективна проти штаму «Омікрон», проте здатна захистити – результати дослідження

Публікації

Вакцина Pfizer у 40 разів менш ефективна проти нового штаму «Омікрон» у порівнянні з оригінальним штамом COVID-19, однак бустерні щеплення суттєво захищають навіть проти нього.

Про це із посиланням на проведене у Південно-Африканській Республіці дослідження пише Sky News, повідомляє Укрінформ.

«Як показують перші лабораторні дослідження нового штаму у ПАР, антитіла від вакцини Pfizer можуть бути до 40 разів менш ефективними проти Омікрона у порівнянні з оригінальним штамом», – йдеться у матеріалі.

Зазначають, що Омікрон значно ліпше уникає захисту вакцин, та все ж є уразливим до них.

«У ході дослідження було встановлено, що антитіла вакцинованих та природно інфікованих COVID-19 людей були значно більш дієвими проти Омікрона, що свідчить про переваги бустерних щеплень», – стверджують у Sky News.

За словами професора Алекса Сігала, який очолював випробування, новий штам краще уникає захисту вакцин та ліпше передається у порівнянні з іншими штамами ковіду.

Однак проведе ним дослідження – обмежене у своєму масштабі. Воно включало лише створений у лабораторії штам Омікрон, перевірений на крові всього 12 вакцинованих осіб.

«Дослідження цінне тим, що демонструє значний вплив штаму, а також те, що вакцини все одно надають певний захист. При цьому бустерні щеплення суттєво захищають», – підсумовує видання.