Публікації
13:17
2 Грудня
478

На Тернопільщині серед тих, хто захворіли на ковід, вакцинованих – лише 11%

Публікації

З 1 червня 2021 року на Тернопільщині на ковід офіційно захворіли майже 33 тисячі людей. 29 тисяч з них були невакцинованими.

Про це розповів заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар-епідеміолог Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Паничев.

За словами епідеміолога, з 1 червня цього року в області захворіли на ковід 29 049 невакцинованих та 3 7 94 вакцинованих людей. Тобто, вакцинованих серед загальної кількості випадків інфікування – лише 11,4%.

«Захворюваність серед вакцинованих – в 7,7 раза нижча, – описує ситуацію Володимир Паничев. –Летальність серед невакцинованих становить 75,85 випадку на 100 тисяч населення, серед вакцинованих – 1,7 випадку. Це майже в 45 разів менше. Вже не знаю, яких краще знайти аргументів на користь вакцинації».

Читайте також: Як на Тернопільщині змінилася ситуація з ковідом впродовж листопада (інфографіка)

Раніше у МОЗ пояснювали, що вакцинація не дає 100% гарантії, що людина не захворіє. Однак вона дає більшу ймовірність, що це відбудеться в легкій формі.

«Вакциновані люди дуже рідко хворіють на COVID-19. А якщо таке трапляється, то переносять хворобу набагато легше і з меншою кількістю ускладнень. Це відбувається тому, що вакцини краще стимулюють утворення антитіл та Т-клітин, які знешкоджують вірус», – пояснювали у МОЗ.

Тим часом на Тернопільщині за попередні три дні зареєстрували 29 летальних випадків. В понеділок і вівторок – по 13, в середу – 3 людей.

«Чому такі коливання, важко пояснити. Бо захворюваність поводиться абсолютно прогнозовано. Вона має поденні коливання впродовж тижня. Але якщо аналізувати ситуацію в розрізі тижня, то тенденція до зниження захворюваності зберігається, – пояснює епідеміолог. – Що ж до летальних. Мабуть, тут докладається віковий статус померлих та медичні протипокази. На жаль, абсолютна більшість з тих, які помирають, – це люди з супутніми хронічними патологіями і невакциновані».

Поточний тиждень в області, за словами епідеміолога, завершиться з показниками захворюваності нижчими, ніж за попередній.