Публікації
12:21
1 Грудня
903

Чому кожному важливо хоча б раз пройти тест на ВІЛ та де це можна зробити в Тернополі

Публікації

В Україні живе 257 тисяч людей з вірусом імунодефіциту , але тільки 70% з них знають про свій статус. 1 грудня в Україні традиційно відзначають день боротьби з ВІЛ та СНІД. Кому та де варто пройти тестування, розповідають експерти Центру громадського здоров’я та координаторка програми профілактики та тестування на ВІЛ від фундації АнтиСНІД-США в Україні Юлія Квасневська.

ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини, що впливає на імунну систему, зокрема, на Т-клітини або CD4-клітини, що ведуть боротьбу з інфекціями. Простіше кажучи, вірус знищує Т-клітини, у результаті чого імунна система людини з ВІЛ, при відсутності лікування, не в змозі боротися з хворобами та інфекціями.

«Проблема пандемії COVID-19 змістила нашу увагу від соціально важливих хвороб до проблеми подолання коронавірусу. Ми відмічаємо, що в Україні та світі сильно знизився рівень тестування на ВІЛ та виявлення хвороби загалом. Це несе велику загрозу здоров’ю та життю українців, –  зазначила на пресбрифінгу, присвяченому важливості тестування, національна координаторка з тестування на ВІЛ-інфекцію  Людмила Легкоступ. – Попри це, сьогодні серед громадян України є 257 тисяч людей з ВІЛ, але тільки 70% з них знають про свій статус. Це означає, що 80 тисяч живуть поза межами медичної допомоги та не здогадуються про своє захворювання, чим наражають себе та своїх рідних на небезпеку».

На сьогодні  Україна посідає одне з перших місць серед країн Європейського регіону Всесвітньої організації охорони здоров’я за кількістю людей з ВІЛ. Головною причиною цього є саме низький рівень тестування. Зупинити активне поширення ВІЛ можна за умови, що 90% людей з ВІЛ знатимуть про свій статус. Відтак збільшення кількості тестувань напряму допоможе збільшити обізнаність та зупинити активне розповсюдження, наголошує Людмила Легкоступ.

Кому потрібно пройти тестування на ВІЛ

«Перш за все тестування показане для так званих ключових та вразливих груп, які мають більший ризик інфікування, – пояснює координаторка програм профілактики та тестування на ВІЛ AHF Ukraine Юлія Квасневська. – До таких груп належать люди, які вживають інфекційні наркотики та їх сексуальні партнери; чоловіки, які мають сексуальні контакти з чоловіками; люди, залучені до комерційного сексу; сексуальні партнери людей, які живуть з ВІЛ».

Проте, за словами експертів, пройти тестування на ВІЛ хоча б один раз рекомендують всім дорослим, які мають досвід сексуальних стосунків.

«Надалі, за відсутності ризикованої поведінки, проходити тестування не так обов’язково. Чим більш ризикованою є ваша поведінка, тим регулярніше вам варто проходити тестування», — уточнив національний спеціаліст з питань ВІЛ та гепатитів представництва ВООЗ в Україні Ігор Семененко на пресбрифінгу, присвяченому важливості тестування на ВІЛ.

За даними Центру громадського здоров’я, близько 70% людей отримують ВІЛ статевим шляхом. Так було й у ВІЛ-позитивної активістки та телеведучої Христини Шапран, яка активно розповідає про свою історію у медіа та власних соцмережах та на своєму прикладі закликає людей проходити тестування. Жінка отримала ВІЛ, коли її партнер скористався моментом та зняв презерватив. Вона про це навіть не підозрювала.

Ця історія – приклад, що зовсім не все залежить від нас й наша переконаність у «безпечності» власного способу життя може бути згубною. Тому МОЗ закликає тестуватися всіх, хто піклується про власне здоров’я та розуміє свою відповідальність перед партнером та суспільством загалом.

В Україні живе 257 тисяч людей з ВІЛ, але тільки 70% з них знають про свій статус

Що робити, якщо тест виявився позитивним

Хоча ВІЛ і є серйозним захворюванням, важливо пам’ятати, що вона цілком піддається лікуванню. Багато людей, котрі живуть з ВІЛ, проживають довге, активне і продуктивне життя. ВІЛ більше не є смертним вироком.

«Отримання позитивного результату тестування на ВІЛ – це є перший крок для початку лікування. Лікування ВІЛ-інфекції в Україні наразі здійснюється переважно лікарями-інфекціоністами кабінетів інфекційних захворювань та кабінетів «Довіра» на вторинному рівні медичної допомоги. Людину, яка отримала позитивний результат тестування, мають скерувати для подальшого спостереження та призначення антиретровірусної терапії. Лікування ВІЛ потрібно розпочати якомога швидше від дня отримання позитивного результату», – пояснює Юлія Квасневська.

Відтак першим кроком має бути саме звернення до вашого сімейного лікаря або до будь-якого з медичних закладів (список – тексті нижче). Якщо ви проходили тестування у свого лікаря, або у медзакладі, тоді варто виконувати вказівки та рекомендації медиків, котрі проводили тестування.

Якщо ж виникають будь-які питання чи проблеми, можна зателефонувати за телефоном довіри з питань наркоманії та ВІЛ/СНІД: 8-800-500-45-10 (дзвінки по Україні безоплатні).

Близько 70% людей отримують ВІЛ статевим шляхом

Де в Тернополі можна пройти тестування на ВІЛ

Сімейний лікар

Тестування на ВІЛ входить до програми медичних гарантій, відтак кожен може безкоштовно експрес-тестування у свого сімейного лікаря.

Самотестування

Оральні тести можна купити в аптеках або безкоштовно замовити після проходження конфіденційного тесту на рівень ризику за посиланням.

Заклади охорони здоров’я

  • Тернопільський обласний комунальний центр профілактики й боротьби зі СНІДом вул. Купчинського 8 +380352231865
  • Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги №1 вул. Шпитальна 2 +380352253647
  • Тернопільська міська комунальна дитяча клінічна лікарня вул. Федьковича, 16 +380352521937
  • Тернопільський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер вул. Князя Острозького 37 +380352252837
  • Тернопільська обласна комунальна психоневрологічна лікарня вул. Тролейбусна 14 +380352435859
  • Тернопільська міська комунальна лікарня №3 вул. Волинська 40 +380352551701
  • Кабінет лікаря акушер-гінеколога та андролога Центру планування сім’ї обласного перинатального центру «Мати і дитина» вул. Замкова, 10 +380352526690
  • Кабінет Тернопільської обласної дитячої комунальної клінічної лікарні (поліклінічне відділення, кабінет № 12) вул. Академіка Сахарова, 2 +380352265679

Отримати PrEP

Окрім тестів в Тернополі можна безкоштовно отримати PrEP (доконтактна профілактика ВІЛ-інфекцій. Щоденний прийом таблетки PrEP захищає організм від інфікування ВІЛ, навіть якщо секс був незахищений – авт.). За профілактикою варто звернутися в КНП «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань», за адресою вул. Тролейбусна, 14 та за номером 0352 43 61 47.

Авторка: Анастасія Тарнавська