Публікації
13:07
30 Листопада
606

Карантинні обмеження в «жовтих» зонах посилять з 6 грудня

Публікації

З 6 грудня в Україні посилюютьть правила карантину в «жовтих» зонах.

Про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«24 листопада уряд змінив правила карантину в Україні, які набудуть чинності 6 грудня. Посилення правил торкнеться у першу чергу невакцинованих громадян. Уряд вимушений піти на карантин для невакцинованих, оскільки коронавірус не відступає. Європа встановлює новий континентальний рекорд захворюваності на COVID-19 – 367 тисяч осіб у середньому за добу. І ми повинні вживати заходів для збереження життя громадян, які досі не прийшли до пункту щеплення, щоб захистити власне життя. Найбільше змін у правилах карантину стосується «жовтого» рівня епідемічної небезпеки», – сказав Ляшко.

Як пояснив міністр, з 6 грудня бізнес, що працює в «жовтій» зоні, має перевіряти документи про вакцинацію або негативний тест у відвідувачів.

Громадяни, які не отримали принаймні одне щеплення проти COVID-19 або не мають негативного тесту чи сертифіката про одужання, у «жовтому» рівні епідемічної небезпеки не зможуть:

– брати участь у проведенні всіх масових заходів, це стосується культурних, спортивних розважальних, соціальних, релігійних та інших заходів;

– відвідувати кінотеатри та інші заклади культури, спортивні зали, фітнес-центри, басейни;

– скористатися послугами суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування, для них будуть закриті бари, ресторани, кафе.

Водночас роботу банків, автозаправок, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів у «жовтому» та «червоному» рівні не обмежують, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил – носити маски та дотримуватися фізичної дистанції 1,5 метра.

Окрім цього, Ляшко нагадав, що термін дії «жовтого» сертифіката з 6 грудня – 30 днів. Раніше він становив 120 днів.