Публікації
16:47
25 Листопада
436

В Тернополі вчили казати «Ні» домашньому насильству

Публікації

У Тернополі провели акцію з протидії гендерно зумовленому насильству – роздавали буклети, аби поширювати знання про те, куди можна звернутися тим, хто страждає від відповідного насильства. Також всі охочі могли залишити своє послання постраждалим або закликати до боротьби з таким явищем.

25 листопада – Міжнародний день ліквідації насильства проти жінок. В цей же день щорічно починаються «16 днів проти гендерно зумовленого насильства». Для України ця проблема є більш ніж актуальною – в середньому 28% українців вважають, що фізичне насильство чоловіка проти жінки можна виправдати. Так думають 37% чоловіків і 20% жінок, такими є результати опитування щодо ставлення громадян до гендерно зумовленого та домашнього насильства, яке провів фонд ООН у галузі народонаселення впродовж 2019- 2021 років.

Банер із написами від небайдужих перехожих надішлють у Фонд ООН в галузі народонаселення, за підтримки якого і відбулася акція.

«Згодом на основі цих послань створять соціальну реклама та запустять кампанію щодо протидії домашньому насильству, – пояснює завідувачка сектору управління сім’ї молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради Ірина Гірняк. – Про насильство не можна мовчати. Треба ламати стереотип, що про таке не варто говорити. 

Тема домашнього насильства на сьогодні є однією з найболючіших, пояснює муніципальна консультантка проєкту «Міста і громади вільні від домашнього насильства» Яна Шкуратова.

«За статистикою, кожна п’ята жінка чи дівчина в Україні зазнає домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Такі акції не залишають людину байдужою, коли кожен може заявити своє бачення, чому він особисто проти насильства. Сьогодні кожна людина могла написати свою думку на банері і їх вже назбиралося чимало». 

Акція, що відбулася на Театральному майдані – це початок низки заходів, присвячених 16-ти дням протидії насильства. Вони триватимуть до 10 грудня. 

Читайте також: В Україні запрацював додаток, що допоможе постраждалим від домашнього насильства

Так, 29 листопада відбудеться перегляд фільму «Розірви коло» в кінотеатрі на вул. І.Франка, 8. Як повідомляють на сайті Фонду ООН з питань народонаселення.  «Розірви коло» — це історії жінок, кожна з яких змінює своє життя, виходячи з кола насильства. Але ці зміни виявляються довгим та складним процесом роботи над собою та своїми відносинами з навколишнім світом. Від дзвінка в поліцію, життя в шелтері до повернення до самої себе, жінки наважуються пройти цей шлях заради себе та своїх дітей.  

У центрі сюжету – героїні Іва Стішун та Олександра Лебединська, кожна з яких змінює своє життя, виходячи з кола насильства.

Сьогодні Іва займається темою домашнього насильства та створює власні проєкти для підтримки постраждалих.

Друга героїня «Розірви коло», Олександра Лебединська, втекла від чоловіка з маленькою донькою на руках. Не знаходячи в собі сил піти від кривдника, вона роками терпіла аб’юз, аж доки одного дня не викликала поліцію та не поїхала до притулку для постраждалих від насильства.