Публікації
15:32
24 Листопада
2359

В Україні скоротять термін дії «жовтого» ковідного сертифіката

Публікації

Кабінет Міністрів внесе зміни до постанови про адаптивний карантин, якими, зокрема, запровадить вимогу для бізнесу про повну вакцинацію працівників і відвідувачів, а також скоротить термін дії жовтого COVID-сертифікату до 30 днів із 120-ти.

Як передає Укрінформ, про це під час засідання уряду сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«Ми повинні готуватися до можливого повторного зростання випадків COVID-19. Тому МОЗ пропонує внести зміни в постанову про карантин №1236. Зміни стосуються правил у жовтому рівні епідемічної небезпеки», – сказав Ляшко.

За його словами, передбачається, що в «жовтій» зоні для роботи потрібен буде повний курс вакцинації як для працівників, так і для відвідувачів.

Крім того, підкреслив Ляшко, змінюється термін дії жовтого COVID-сертифікату, який свідчив про проведення першого щеплення проти коронавірусу.

«Він буде становити 30 днів. Раніше він був чинним 120 днів», – сказав Ляшко.

Міністр зазначив, що у жовтій зоні представники громадських закладів харчування, закладів культури, спортзалів тощо повинні будуть обов’язково зчитувати QR-коди сертифікатів. Для цього не потрібно додаткового обладнання, зробити це можна зі смартфона за допомогою застосунку «Дія».

У випадку відсутності у відвідувачів чи працівників необхідних документів власник закладу при перевірці може сплатити штраф від 34 тис. до 170 тис. грн, зазначив Ляшко.

Як повідомлялося, нині сертифікати про повну вакцинацію обов’язкові для роботи та відвідування ресторанів, ТРЦ, кінотеатрів, спортзалів у червоній зоні.