Публікації
14:14
24 Листопада
755

Тернополян запрошують зробити безкоштовні експрестести на ВІЛ та гепатити

Публікації

1 грудня 2021 року  у Тернополі можна буде зробити експрестести на ВІЛ та гепатити В і С та отримати консультацію фахівців. Акція відбуватиметься з 11.00 до 13.00 біля пам’ятника Іванові Франку на вулиці Сагайдачного.

Про це повідомляєють на офіційній фейсбук-сторінці Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

«В ході проведення заходу будуть проводити безкоштовні консультації лікарів, експресдіагностика на ВІЛ, вірусні гепатити В і С, розповсюдження просвітницької літератури з питань профілактики ВІЛ/СНІДу та пропаганди здорового способу життя», – йдеться в анонсі заходу.

В Центрі також пояснюють: ситуація із діагностикою ВІЛ в області ускладнилася на фоні епідемії коронавірусу.

«Зменшилась кількість обстежень на ВІЛ, але збільшилась кількість виявлених хворих, яким встановлений діагноз СНІД. Майже на 59% збільшилась кількість вперше виявлених хворих на пізній стадії ВІЛ. Збільшилась кількість людей із ВІЛ у віковій групі 50 років і старше. Його частіше виявляють у чоловіків та жителів Тернополя та Тернопільського району», – пояснюють в Центрі.

Тим часом на вранішньому брифінгу 24 листопада міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що в Україні близько мільйона людей не знають про наявний у них гепатит С. Кожен третій ВІЛ-позитивний українець не знає про свій статус.

Принагідно нагадаємо, що експрестести на ВІЛ та гепатити В і С кожен українець може безкоштовно зробити у сімейного лікаря, з яким уклав декларацію.

Джерело: www.facebook.com/moz.ukr

У Центрі громадського здоров’я радять хоча б раз на рік тестуватися:

  • людям, які мали маніпуляції, пов’язані з контактом з кров’ю та порушенням цілісності шкіри, в медичних та немедичних закладах, у випадку якщо є підозра щодо недотримання заходів з інфекційного контролю;
  • людям, які коли-небудь проходили процедуру гемодіалізу чи перебувають на гемодіалізі;
    людям, які отримували донорську кров та/або її компоненти;
  • медичним працівникам, діяльність яких передбачає процедури із ризиком інфікування (інвазійні, та/або контакти з біологічними рідинами, що можуть містити зразки вірусу);
    працівникам служб надзвичайних ситуацій та правоохоронних органів у разі поранення гострими інструментами чи потрапляння на слизові оболонки крові, що потенційно може містити вірус гепатиту С;
  • людям, які живуть з ВІЛ;
  • людям, які перебували в установах виконання покарань;
  • людям, які мають татуювання, пірсинг;
  • людям, які протягом поточного року мали стоматологічні втручання чи хірургічні маніпуляції, пов’язані із контактом з кров’ю більше одного разу;
  • чоловікам, які мають секс із чоловіками;
  • працівникам і працівницям комерційного сексу;
  • людям, які споживали/споживають наркотики ін’єкційно та/або інтраназально;
    людям, які мали/мають статевого партнера/побутові контакти (проживали чи проживають спільно з тим, у кого вірусний гепатит), мали або мають контакт із людиною з вірусним гепатитом;
  • людям із симптомами, ознаками, лабораторними маркерами вірусного гепатиту, серед яких цироз печінки, гепатоцелюлярна карцинома, підвищені показники функцій печінки нез’ясованої етіології, відхилення у функції органів шлунково-кишкового тракту, виявлені за результатами ультразвукового дослідження.

Вакцинація від гепатиту В входить до календаря профілактичних щеплень України. Тобто, дітям їх робляить безкоштовно, однак цю норму ввели в 2000-х роках. Всім народженим до цього часу в МОЗ радять зробити вакцинацію від гепатиту В вже за свій кошт. Дорослим потрібно пройти курс із трьох щеплень.

Календар щеплень
Джерело: МОЗ