Публікації
14:24
17 Листопада
1074

1000 грн для вакцинованих: як їх можна буде отримати

Публікації

Для щеплених від ковіду двома дозами з державного бюджету виділять 6 млрд грн: по 3 млрд цього та наступного року. Отримати їх можна буде через «Дію».

Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав на черговому засіданні уряду в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«3 млрд грн спрямовуємо на програму цьогоріч та ще 3 млрд грн – на початку наступного, з можливим розширенням фінансування. Це окрема програма із загального фонду державного бюджету. Жодних податків на цю 1000 гривень нараховуватися не буде. Ці кошти жодним чином не вплинуть на отримання субсидії», – сказав Шмигаль.

За його словами, кошти в розмірі 1 тисячі гривень виплатять на віртуальні платіжні картки через «Дію». Їх можна буде витратити на придбання квитків у кінотеатр, театр, на концерт, на заняття спортом та подорожі Україною потягом або літаком.

Читайте також: Зеленський пообіцяв по тисячі гривень всім вакцинованим. Але є нюанс

Тим часом у своєму телеграмі народний депутат Ярослав Железняк описав, як це все може працювати. За його словами, спершу Кабмін сформує список підприємств (КВЕДів).

«Поки що робоча версія: залізниця, авіа + 59.14; 90.01, 90.02, 90.04; 91.02; 93.11, 93.12, 93,13. Потім підприємства, що належать до цих КВЕД, перевірять на відповідність певним критеріям. Далі банки через POS-термінал якимось чудовим чином повинні сортувати оплату підприємствам послуг саме за цією програмою. Водночас громадяни в «Дії» проходять верифікацію та отримують спеціальну банківську картку. Кабмін перераховує на цю картку гроші – заповітні 1000 грн», – пише Железняк.

Як зазначив нардеп, ті, хто отримали картку та гроші, зможуть використати їх впродовж 4 місяців у списку зареєстрованих у програмі підприємств.

«Поки що це все планується запустити онлайн, а для тих, хто не хоче дружити з «Дія», щось подібне запустять з 3-го кварталу 2022 року», – пояснив Железняк.