Публікації
16:36
15 Листопада
543

Доходів – на мільйони гривень: в Україні викрили три мережі з підробки ковід-сертифікатів

Публікації

Працівники Служби безпеки України викрили нові мережі з виготовлення та продажу фейкових COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів. Їхню протиправну діяльність у Києві, на Львівщині та Рівненщині зупинено у ході спецоперацій Служби безпеки. Загалом зловмисники «обслужили» понад 10 тисяч осіб.

У Києві понад пів року діяли 3 об’єднані в мережу центри з виготовлення підроблених медичних документів про вакцинацію від COVID-19 та довідок про результати ПЛР-тестів, повідомляє пресслужба Служба безпеки України.

Встановлено, що чоловік, котрий організував мережу, співпрацюючи з власниками українських туристичних агенцій, що поповнювали «клієнтську базу»; лікарями, котрі вносили недостовірні відомості про вакцинацію до медичних баз даних; громадянами України, які виготовляли підроблені документи.

Масове «виробництво» підробок мало широкий спектр «послуг». Окрім внутрішніх та міжнародних сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 зловмисники виготовляли підроблені COVID-документи, нібито видані державними органами й медичними установами інших держав.

«Клієнтська база» зловмисників налічувала 6 тисяч осіб. Свої «замовлення» вони виконували для мешканців практично всіх регіонів України, в тому числі й для жителів тимчасово окупованих територій України, громадян Російської Федерації та інших держав.

За даними слідства, більшість підробок ‒ це довідки про негативний ПЛР-тест, вартість яких становила у середньому 700-800 грн. Міжнародне свідоцтво про вакцинацію коштувало 3000 грн, а внесення відомостей про вакцинацію до баз даних без її проведення – 10 тисяч грн.

За попередніми підрахунками, за час існування схеми зловмисники «заробили» майже 10 мільйонів гривень.

Читайте також: Двоє лікарів вже отримали вироки за підробку ковід-свідоцтв – МВС

«Наразі правоохоронним органам відомі конкретні випадки внесення до баз даних недостовірної інформації стосовно невакцинованих громадян. Таку інформацію видалять», – повідомляють в СБУ.

У ході проведення обшуків за адресами здійснення протиправної діяльності та мешкання учасників схеми вилучено:

  • дублікати печаток медичних установ та бланки, що використовувались для виготовлення підроблених документів, у т.ч. й зразка іноземних держав;
  • підготовлені до відправлення фейкові документи;
  • комп’ютери та носії інформації, що містять листування із «замовниками»;
  • чорнову бухгалтерію та «клієнтську базу», що налічує більш ніж 6 тисяч осіб.

Наразі організатора схеми затримали, йому повідомили про підозру за ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України. Його спільникам також готують підозри.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх причетних до схеми осіб, у тому числі «клієнтів» для притягнення їх до відповідальності.

На Львівщині СБУ викрила міжнародну групу осіб на масштабних махінаціях із даними про вакцинацію від COVID-19.

Правоохоронці встановили, що один із організаторів оборудки координував дії зловмисників, перебуваючи на території однієї із сусідніх європейських країн.

За даними слідства, мешканці Львова та області підробляли документи про вакцинацію протягом 4 місяців. Вони залучили до «справи» медпрацівників, які вносили персональні дані «клієнтів» в електронну систему охорони здоров’я «eHealth».

«Вартість підробленого міжнародного COVID-сертифікату становила 250 євро, внутрішнього – 1800-2000 гривень. Щодня ділки виготовляли по 10-15 підробок і заробляли на цьому понад пів мільйона гривень щомісяця», – пишуть на сайті СБУ.

У ході обшуків, проведених за адресами роботи та місцями проживання зловмисників, правоохоронці вилучили комп’ютери, з яких вчинялося неправомірне втручання в електронну інформаційну систему Національної служби здоров’я України; «медичні документи», що свідчать про фейкові щеплення; дублікати печаток та штампів медичних установ, які мають дозвіл на здійснення щеплень та видачу сертифікатів про вакцинацію.

Читайте також: Відповідальність за підробку ковід-сертифікатів планують посилити – Радуцький

Наразі організатору та двом його спільникам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів за ч.3 ст. 190, ч.3 ст. 358 Кримінального кодексу України.

Проводяться слідчі дії для з’ясування всіх обставин правопорушення та встановлення всіх причетних до оборудки осіб.

COVID-махінації на Рівненщині, за матеріалами слідства, організували двоє мешканців м. Дубно, які не мали жодного відношення до медицини. Зловмисники виготовляли підроблені документи з використанням справжніх реквізитів ліцензованих лікарів та медичних закладів України.

«Клієнтів» шукали через спеціально створені групи в одній із популярних соціальних мереж, а готові «медичні документи» надсилали замовникам через поштові сервіси у всі регіони України.

Вартість підробки коливалася від 3 до 4 тисяч гривень, залежно від терміновості її виготовлення. Після звірки даних «замовники» переказували обумовлену суму на банківські картки зловмисників.

Читайте також: «Світить» до 6 років: фейкову «Дію» розробив 21-річний юнак

У ході санкціонованих обшуків виявили та вилучили мобільні телефони, комп’ютери та флеш-накопичувачі з листуванням із потенційними «клієнтами» та їхніми персональними даними; електронні файли бланків міжнародних сертифікатів про вакцинацію; дублікати штампів та печаток медичних установ; банківські картки, через які здійснювалися розрахунки.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 358 (підроблення, збут чи використання документів, печаток, штампів та бланків) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії для виявлення всіх причетних до схеми осіб.

Головне зображення: ssu.gov.ua