Публікації
16:29
12 Листопада
718

Половина з тих, хто не збираються вакцинуватись, не довіряють вакцинам – результати опитування

Публікації

Понад третина громадян (36%) стверджують, що взагалі не збираються вакцинуватися. Натомість про свою повну вакцинацію заявляють 27% опитаних і ще 13% відповіли, що поки отримали першу дозу. Кожен п’ятий респондент, хоча ще й не пройшов вакцинацію, однак стверджує, що сподівається невдовзі це зробити.

Такими є результати дослідження, проведеного Українським інститутом майбутнього.

Опитування проводили впрродовж 23 жовтня – 2 листопада методом face-to-face. Вибірка становить 2 400 людей.

«Основними причинами, за якими громадяни не вакцинувалися раніше, але сподіваються це зробити незабаром, є зміна думки з критичної до вакцинації, відсутність часу, наявність антитіл, а також відсутність потреби вакцинуватися чи доступності вакцини, якій би респондент довіряв», – йдеться у висновках опитування.

Загалом майже три чверті з тих, хто не вакцинувався раніше, але хоче це зробити нині, позитивно ставляться до ідеї вакцинації як такої, включаючи щеплення від поліомієліту, правця тощо. Лише 10% серед них заявили, що проти щеплень і не щеплювали б навіть своїх дітей.

«Категорія респондентів, які взагалі не хочуть вакцинуватися, головною причиною називають недовіру до будь-яких вакцин (48%). Ця мотивація переважає над усіма іншими. Рідше в якості причини ці громадяни називають страх мутацій в організмі через вакцинацію та очікування довгострокових досліджень вакцин проти Covid. Через недовіру до вакцин в цілому, третина з цієї категорії громадян також виступає і проти загальної вакцинації населення і ще 10% особисто проти, але щеплював би дітей від поліомієліту, правця, коклюшу тощо», – пояснюють результати опитування в Українському інституті майбутнього.

Абсолютна більшість громадян (89%) заявлять, що не мають знайомих, які б придбали підробний Covid-сертифікат про вакцинацію. Разом із тим, близько десяти відсотків респондентів розповіли, що знають про подібні факти серед знайомих і рідше серед друзів, родичів, сусідів та колег.

 

Очікувано мало серед респондентів було тих, хто відповів, що особисто придбав подібний підробний сертифікат, оскільки йшлося про кримінальне правопорушення. Крім того, як видно з відповідей, опитані частіше називали менш конкретних «знайомих», аніж більш близьких до себе людей.

«За словами опитаних, відомі їм люди із підробними сертифікатами про вакцинацію мотивували їхнє придбання насамперед недовірою до вакцин взагалі. Із великим відривом на наступному місці за популярністю такі причини, як страх мутацій в організмі та очікування результатів довгострокових досліджень вакцин проти Covid, а також бояться чіпування через вакцинацію», – повідомляють в Інституті.