Публікації
10:52
11 Листопада
1099

Внаслідок вакцинації від ковіду в Україні не зафіксували жодного летального наслідку

Публікації

В Україні не зареєстрували жодного летального випадку внаслідок вакцинації проти COVID-19.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час круглого столу «Адвокація на підтримку стратегій із вакцинації проти COVID-19 згідно з Дорожньою картою та їх виконання в Україні», що проходив сьогодні у Краматорську, повідомила директорка Департаменту фармаконагляду ДП «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України» Тетяна Башкатова.

«Невід’ємною частиною вакцинальної кампанії є нагляд за безпекою застосування вакцин проти COVID-19 на території України. Цей нагляд визначено законодавчо (наказ МОЗ України №898). На сьогодні визначено, що профіль безпеки вакцин, які застосовуються в Україні, є сприятливий; користь значного переважає над ризиком; частота НППІ (несприятлива подія після імунізації) не перевищує 0,1%, що відповідає світовим даним. І на даний час не зареєстровано жодного летального випадку в наслідок вакцинації», – розповіла Башкатова.

Вона зазначила, що всі повідомлення з місць, де проводиться вакцинація, надходять і аналізуються у МОЗ. І ще раз нагадала, що до топових 5 проявів НППІ після застосування вакцин для профілактики COVID-19 відносяться: підвищення температури; місцеві реакції: біль, геперемія, набряк м’яких тканин в місці введення; головний біль та міалгія (біль у м’язах). Але всі ці прояви є у допустимими і не зменшують переваги вакцинування.

На круглому столі зазначили, що станом на 10 листопада в Україні проведено 19,9 млн щеплень, і 11,7 млн громадян отримали першу дозу, а 8,2 млн – щеплені двома дозами, працює понад 3300 пунктів щеплень, понад 1300 мобільних бригад та понад 400 центрів масової вакцинації.