Публікації
16:02
10 Листопада
525

Двоє лікарів вже отримали вироки за підробку ковід-свідоцтв – МВС

Публікації

В Україні вже ухвалили 60 обвинувальних вироків за фактами придбання та використання підроблених ковід-сертифікатів. Ще два є щодо лікарів.

Про це у фейсбуці написав перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін.

Зокрема він також нагадав про можливість «ковідної амністії».

«Є чимало людей, які зараз в заручниках у фейкових COVID-сертифікатів, – пише Єнін. – Можливо, у таких людей і виникла думка щепитися, але тепер бояться це зробити через можливу кримінальну відповідальність. Для таких є гарна новина. Підготовка до кримінального проступку, зокрема лише саме замовлення сертифікату, але без його використання, не тягне за собою кримінальної відповідальності. Це свого роду кримінальна амністія, про яку можна прочитати в статті 14 ККУ».

Як пише Єнін, вже другу добу в країні фіксують понад 800 смертей від COVID-19.

«Наче все зрозуміло – зроби щеплення і врятуй життя. Тим не менш, ділки та навіть лікарі стають пособниками коронавірусу, підторговуючи підробними сертифікатами та ПЛР-тестами, замість того, щоб роз’яснювати людям необхідність та важливість щеплень», – зауважує заступник міністра.

Від початку року розпочали майже 1 200 кримінальних проваджень через підробку результатів ПЛР-тестів та COVID-сертифікатів міжнародних свідоцтв про вакцинацію.

«Вже є два обвинувальні вироки щодо лікарів. Наприклад, одну лікарку оштрафували на 34 тисячі гривень та позбавили на рік права займатися діяльністю, пов’язаною із видачею подібних довідок. У Франківську лікарку засудили до двох років позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком на один рік. Щодо самих громадян, вже ухвалено 60 обвинувальних вироків за фактами придбання та використання підроблених COVID-сертифікатів, здебільшого, під час перетину кордону. Поки що всі відбулися штрафами», – написав у фейсбуці Єнін.