Публікації
12:48
8 Листопада
3712

«Хочу змінити сімейного лікаря»: покрокова інструкція

Публікації

Обрати сімейного, з яким вам комфортно, – вкрай важливо. Однак не завжди вдається зробити це з першого разу. Якщо раніше доводилося все ж знаходити спільну мову з тими лікарями, які були на нашій «дільниці», то тепер сімейного можна змінити за вашим бажанням і за якусь добу.

Кожен може вибрати свого сімейного лікаря, незалежно від місця проживання чи реєстрації, це гарантує реформа Міністерства охорони здоров’я України. Навіть якщо ви вже підписали декларацію з одним лікарем, це можна дуже легко змінити.

Для того аби підписати декларацію з новим сімейним лікарем, розривати її із попереднім не треба, пояснює медична директорка з надання первинної медичної допомоги Центру первинної медико-санітарної допомоги Надія Боднар.

«Для цього потрібно лише обрати собі іншого лікаря, підійти до нього в кабінет і укласти декларацію. Якщо він, звісно, має можливість її укласти. 1 800 укладених декларацій в одного лікаря – норма, яку ми намагаємось не переступати», – пояснює Надія Боднар.

Як повідомляли раніше в МОЗ, підписати декларацію можна лише з одним лікарем. Саме він стає вашою довіреною особою у більшості питань щодо здоров’я. Тож при укладанні декларації з новим лікарем, попередня анулюється автоматично.

«З якими лікарями можна укласти декларацію, можна подивитися на сайті Центру первинної медико-санітарної допомоги міста Тернополя», – додає Надія Боднар.

На вказаному сайті можна обрати будь-якого лікаря чи лікарку. Під фото натиснути «Детальніше про лікаря» і переглянути інформацію про нього чи неї. Там же вказано, скільки жителів міста наразі уклали з медиками декларації.

Ви можете обрати будь-якого лікаря, незалежно від прописки чи місця проживання. Однак обраний вами медик може відмовити, якщо вже має оптимальну кількість пацієнтів: для терапевта  це 2000 декларацій; для сімейного лікаря – 1800; для педіатра – 900.

Декларації в приватних клініках

Начальник відділу охорони здоров’я та медичного обслуговування Тернопільської міської ради Василь Даньчак каже, що можна також  підписати декларацію з сімейним лікарем і в приватному медичному закладі. У цьому випадку пацієнт буде отримувати такі ж послуги, як і в комунальній клініці, і також безкоштовно. Єдина умова – заклад повинен мати відповідний договір із Національною службою здоров’я України.

«Приватні медичні заклади надають той же перелік послуг за ідентичними тарифами, що й комунальні медичні заклади первинної медичної допомоги. Вони працюють за однаковими тарифами і вимогами до ліцензій, спеціалістів, оснащення та стандартів надання сервісу і послуг. Пацієнти, які підписали декларації з лікарями приватних закладів, будуть отримувати повний перелік послуг первинної медичної допомоги безкоштовно, адже за них платить Національна служба здоров’я. Сімейний лікар такого приватного закладу може видати електронне направлення до будь-якого вузького спеціаліста», – пояснює Василь Даньчак.

Журналістка ТМЦ.ІНФО зателефонувала в кілька приватних клінік Тернополя і поцікавилася, чи можна в них укласти декларації з сімейними лікарями.

В Oxford medical пояснили, що теоретично зробити це можна, але їхні сімейні вже уклали можливу кількість декларацій і вільних місць немає.

«Однак можете час від часу телефонувати, питати, чи ситуація не змінилася», – пояснила адміністраторка.

У Neoclinic такої послуги немає.

У Неомед розповіли, що у них є дві сімейні лікарки, з якими можна укласти декларації. Для цього варто прийти з паспортом та ідентифікаційним кодом.

Є місця також у в клініці «Медікус».

Як це працює:

Зміна сімейної лікарки насправді займає буквально кілька хвилин. Спершу журналістка ТМЦ.ІНФО зателефонувала в одну з приватних клінік, поцікавилася, чи є там можливість укласти декларацію та чи є вільні місця у сімейних. Клініка мала договір із Нацслужбою здоров’я, а сімейні могли укладати декларації з пацієнтами.

В призначений день та час ви приходите до обраної лікарки чи лікаря, у системі E-hеalth медпрацівник подає заявку на зміну сімейного. Вам приходить смс-підтвердження. Ви диктуєте 4 цифри – все, декларацію автоматично переуклали.

Приходити до попереднього лікаря, аби анулювати укладену декларацію, не потрібно.