Публікації
11:02
4 Листопада
552

Нова схема: поліція затримала 17-річного хлопця, який підробив «Дію»

Публікації

У Харкові викрили підлітка, який не просто підробив «Дію», а й створив найбільший канал розповсюдження підробки. На його телеграм-бот і канал, що вже заблоковані, підписалися понад 20 тисяч осіб.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написав голова Нацполіції Ігор Клименко.

«Минулого тижня ми обговорювали юного умільця, який створив фейкову «Дію». Як виявилося, він такий не один. Кіберполіція у Харкові викрила 17-річного хлопця, який не просто підробив «Дію», а й створив найбільший канал розповсюдження підробки. На його телеграм-бот і канал, які вже заблоковані, було підписано понад 20 тисяч осіб», – написав Клименко.

Через чати можна було за 200 грн отримати доступ до фейкової Дії, за 300 грн – оформити підроблений сертифікат про вакцинацію від COVID-19, а за 100 грн – фальшиве посвідчення водія.

«Система працювала за концептуально новою схемою: дані користувачів зберігались на сервері, що генерував імітуючу веб-сторінку додатку «Дія», і там можна було змінювати будь-яку інформацію про себе. Крім цього, веб-платформа відображала підробний QR-код, який після сканування навіть демонстрував сторінку його успішної валідації».

Нагадаємо, це вже не перший випадок підробки застосунку. Тиждень тому правоохоронці затримали 21-річного юнака, який також фальшував додаток «Дія». Попри те, що за це є кримінальна відповідальність, очільник Мінцифри запропонував юнаку роботу в міністерстві під наглядом куратора. Першим завданням було розробити дизайн для соціальних реклам — на підтримку вакцинації і проти вживання алкоголю неповнолітніми. При цьому очільник Мнцифри Михайло Федоров наголосив: покарання хлопець все одно понесе.