Публікації
15:03
18 Жовтня
2569

Протипокази через хронічні хвороби та тромбоутворення: медики відповідають на запитання про вакцинацію від COVID-19

Публікації

Ускладнення від ковіду трапляються в сотні разів частіше, аніж ускладнення після вакцинації. А у невакцинованих, котрі перехворіли на коронавірусну хворобу, частіше спостерігають так званий постковідний синдром, що може не минати до року.

Про це на брифінгу розповіли завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медуніверситету ім. Богомольця, президент Асоціації анестезіологів України, професор Сергій Дубров та директор  «Бориспільськоо міського центру первинної медико-санітарної допомоги» Євгеній Черенок

За словами професора Сергія Дуброва, більшість нових випадків захворювання на ковід тепер спричинені мутованим штатом Дельта, що спричиняє більш тяжкий перебіг хвороби, тому й більше пацієнтів потребують лікування у відділеннях інтенсивної терапії.

«Минулого тижня ми бачили кількасот летальних випадків через ускладнення від ковіду, – каже Дубров. – Однак жодного такого випадку, пов’язаного з вакцинацією, не було. За період з 24 лютого цього року, коли почалася вакцинальна кампанія в Україні, зареєстрували 113 серйозних ускладнень після вакцинації (станом на ранок 18 жовтня в Україні проти COVID-19 вже вакцинували 55 897 – авт). Насправді ризик отримали серйозне ускладнення після вакцинації менший, ніж подорожувати літаком, чи потрапити під авто, переходячи вулицю».

Тромбоутворення після вакцинації

Якщо ж говорити про ті ускладнення, яких бояться найчастіше, а мова про утворення тромбів, то Дубров пояснює: у пацієнтів, які мають ускладнення від ковіду, це трапляється набагато частіше.

Читайте також: Обов’язкова вакцинація від COVID-19: що робити людям з протипоказаннями

«Ускладнення у вигляді венозного тромбоемболізму та тромбозу гілок легеневої артерії у пацієнтів, котрі вже захворіли, трапляється частіше в сотні разів. Відповідно до даних, опублікованих в медичних часописах, навіть за умови адекватної профілактики пацієнтів у відділеннях інтенсивної терапії з тяжким і критичним перебігом коронавірусної хвороби, частота тромбоемболії легеневої артерії становить 27-32%, тобто, вона є майже у кожного третього», – наводить статистику професор.

Супутні захворювання

Українці також часто переймаються, що їм не можна вакцинуватися, бо мають супутні захворювання, тож сприймають їх як протипоказ. Директор КНП «Бориспільський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» розповів, що до нього часто звертаються за консультацією люди, котрі мають алергічні реакції чи супутні захворювання, бо не знають, чи можна їм вакцинуватися.

«І лікарі, і пацієнти питають, чи можна щепитися при сезонній чи побутовій алергії, бронхіальній астмі, серцево-судинних чи аутоімунних захворюваннях, діабеті, хворобах нирок чи онкології?  Все це не є протипоказом до щеплення, особливо, коли вам 60+ років», – пояснює Євгеній Черенок.

За статистикою Центру, яким керує Євгеній Черенок, торік відсоток захворювань серед людей, яким 60+ років, складав 13-14%. Тепер цей показник – 27-28%. Тобто, люди такого віку почали частіше хворіти. Ця ж статистика показує, що люди, які мали хронічні захворювання, торік склали 38% серед тих, хто захворіли. Тепер ця цифра – 52%.

Краще перехворіти чи вакцинуватися?

Часто також питають, чому вакцинуватися краще, аніж природним чином перехворіти на ковід та отримати антитіла.

«У таких випадках у пацієнтів дуже часто спостерігається так званий постковідний синдром. Він може проявлятися ще місяці, і пів року, і рік після перенесеної хвороби. Можливе утруднене дихання, порушення сну, задишка, труднощі з концентрацією уваги. Тому краще щепитися і не допускати цієї патології», – вважає Черенок.

На своєму прикладі директор Центру розповів, як торік перехворів на ковід. Після цього дорогу з дому на роботу, в 1,5 кілометра, проходив за 50 хвилин.

«Я не міг пройти 20-30 метрів, щоб не зупинитися аби віддихатися, – пригадує Черенок. – Звісно, вакцина на 100% від зараження не захищає. Але, якщо людина все ж захворіє, то переносить ковід у легкій формі. У мене є кілька співробітників, вакциновані, але захворіли. Перші два-три дні у них спостерігається температура до 38 і нежить. А потім все зникає. Люди навіть питають, чи можна їм через це вже виходити на роботу».

Імунітет після перенесення хвороби залежить індивідуально від кожного організму, тож невідомо, скільки він буде вас захищати. Одне з досліджень центру з контролю та профілактики захворювань США CDC показує, що невакциновані люди, які перенесли ковід, мають вдвічі вищий ризик захворіти на коронавірусну хворобу, ніж вакциновані, зауважив Євгеній Черенок.

 

 

 

 

Автор: Ірина Небесна