Публікації
09:35
8 Жовтня
292

Бебі-бокси обіцяють в пологових вже до средини жовтня. Що буде з нового року – незрозуміло

Публікації

В Україні знову почали доставляти «пакунки малюка» в пологові будинки, проведено тендер на закупівлю 53,5 тис. бебі-боксів, і їх уже почали розвозити в перинатальні центри.

Як передає Укрінформ, про це розповів співзасновник компанії-виробника «пакунків малюка» Sky Trade Ukraine Дмитро Довгалюк в ефірі телеканалу «Дом».

«Бебі-бокси, які зараз закуплені, на які проведено тендер — це 53 500 штук. Які зараз починають їхати по країні. І, можливо, буде проведено тендер на закупівлю ще 53 тис. бебі-боксів до кінця року», — пояснив він.

За його словами, по всій Україні ці бебі-бокси розвезуть у пологові будинки до середини жовтня. Що стосується 2022 року, то поки що невідомо, скільки буде «пакунків малюка», адже для цього потрібно провести новий тендер.

За даними ЗМІ, через невчасне проведення тендера вже навесні 2021 року «Пакунків малюка» не було ніде. Останні 50 тис. комплектів розвезли наприкінці лютого. Тендерні процедури, за даними проєкту, затрималися через допущені в документації помилки, довготривалий вибір закупівельної організації та потребу внесення поправок до закону. Пакунок — це допомога батькам, набір речей для догляду за новонародженим, який вони отримують у пологовому будинку. У такому пакунку є одяг, підгузки, доглядова косметика, постіль та інформаційні матеріали для батьків. «Пакунок малюка» запровадили у 2018 році.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів на засіданні 29 липня 2020 року ухвалив рішення про запровадження виплати 5 тис. грн на одного новонародженого замість видачі “пакунків малюка”. Механізм отримання грошової компенсації одноразової допомоги “Пакунок малюка” почав діяти з 1 вересня 2020 року.

30 вересня того ж року Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» (проєкт №3006а).

Цей закон визначає, що одноразову допомогу у вигляді пакунка сім’ї зможуть отримати протягом 30-ти днів після народження дитини. До нього входитиме набір товарів першої необхідності. «Пакунок малюка» надаватиметься безкоштовно. Вартість одного пакунка становитиме не менше трьох прожиткових мінімумів на дитину віком до шести років, встановлених на 1 січня року надання такої допомоги. Така прив’язка дозволить оновлювати вартість пакунка автоматично, без необхідності чекати окремих підзаконних актів.