Публікації
10:38
7 Жовтня
396

Скандинавські країни призупиняють імунізацію молоді вакциною Moderna

Публікації

У Данії та Швеції вирішили призупинити або заборонити щеплювати молодь вакциною Moderna. Причина – підвищений ризик запальних процесів у серці, дуже рідкісного побічного ефекту, пов’язаного зі щепленням, кажуть представники країн.

Як повідомляє Associated Press, Швеція призупинила використання вакцини для тих, кому не виповнилося 30 років. У Данії ж заявили, що особам, які не досягли 18 років, запропонують вакцину швейцарського виробництва, а Норвегія закликала тих, кому менше 30 років, отримати вакцину Pfizer.

Країни мають достатні запаси як вакцин Pfizer, так і Moderna, і вони зможуть продовжити свої кампанії з вакцинації.

Очікується, що у сусідній Фінляндії влада оголосить своє рішення у четвер.

Усі три країни базували своє рішення на неопублікованому дослідженні, проведеному Шведським агентством громадського здоров’я, в якому йде мова про «підвищений ризик побічних ефектів, таких як запалення серцевого м’яза або перикарда». Хоча там і зазначали, що ризик дуже малий.

Андерс Тегнелл, головний епідеміолог Швеції, сказав, що вони «уважно стежать за ситуацією і швидко вживають заходів для того, щоб щеплення від COVID-19 завжди були максимально безпечними і водночас забезпечували ефективний захист від хвороби».

Тож у Швеції рішення про призупинення вакцини Moderna діє до 1 грудня.

Читайте також: В Ізраїлі третю дозу зробили обов’язковою при вакцинації від ковіду

У Данії людям молодшим 18 років із запобіжних заходів не пропонуватимуть вакцину Moderna, заявили в середу в Данському управлінні охорони здоров’я. Там пояснюють: дані показують, що є підозра на підвищений ризик запалення серця при вакцинації Moderna’ю, хоча кількість випадків запалення серця залишається дуже низькою.

У Норвегії, що не є членом ЄС, Норвезький інститут громадського здоров’я закликав молодих людей до 30 років вибрати вакцину Pfizer «через підвищений ризик рідкісного побічного ефекту» з Moderna.

Читайте також: В Україні дозволили комбінувати вакцини Moderna та Pfizer

У Данії дітям та молоді віком від 12 до 17 років в першу чергу пропонуватимуть щепитися вакциною від компанії Pfizer.

«Виходячи з принципу обережності, ми в майбутньому будемо запрошувати дітей та молодь отримувати цю вакцину, не в останню чергу з огляду на той факт, що саме для цієї вакцини існує найбільша кількість даних про застосування для дітей та молоді, особливо з США та Ізраїлю», пояснили в Данському управлінні охорони здоров’я.