Публікації
11:23
28 Вересня
976

«Пацієнт у реанімації одразу розкаже, хто підробив йому ковід-сертифікат»: Кузін про фальсифікацію документів

Публікації

В Україні розпочали вже близько 300 кримінальних проваджень за фактами фальсифікації ковідних сертифікатів.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів головний санітарний лікар країни Ігор Кузін.

Міністерство охорони здоров’я зараз отримує повідомлення про потенційні ресурси, де можна купити такий сертифікат, і разом з МВС, з відділом кібербезпеки, зі Службою безпеки України та Мінцифрою опрацьовуються сайти, телеграм-канали, фейсбук-групи, зазначив Кузін. У МОН розуміють основні алгоритми та механізми, в який спосіб ці сертифікати підробляють, продають і як дані про щеплення фіктивно вносять в електронну систему охорони здоров’я.

«Зараз уже ведеться приблизно 300 кримінальних проваджень за цими випадками. Минулого тижня було кілька обшуків по туристичних агенціях, що продавали так званий повний комплект: сам тур, поліс медичного страхування, сертифікат про пройдений ПЛР-тест до вильоту і плюс тест за датою повернення з країни, з якої людина поверталася», – пояснює головний санлікар.

Читайте також: Чималі штрафи та позбавлення волі: Кабмін підтримав посилення відповідальності за підробку ковід-сертифікатів

У МОЗ зараз також ініціювало урядові зміни до Кримінального процесуального кодексу з метою підвищення відповідальності за підробку документів про вакцинацію, сертифікатів, що продають саме лікарі, або за введення неправдивих даних в електронну систему охорони здоров’я.

«По суті це коли людина звертається, каже, що не хоче робити щеплення, доза вакцини виливається при ній, але робиться запис, що людина отримала щеплення. Це вже буде предметом розслідування правоохоронних і силових структур, – описує проблему Кузін. – Однак я би хотів ще раз запевнити в тому, що зараз майже всі групи, які є в телеграмі, в вайбері, вотсапі, відслідковуються кіберполіцією і додатково з’ясовується, хто з медичних працівників бере участь у цих схемах. Думаю, найближчим часом ці справи будуть доведені до їх логічного завершення.»

Внесення будь-якої інформації в електронну систему охорони здоров’я можна простежити, наголосив Кузін.

«Тобто ми можемо подивитися, який лікар вніс той чи інший запис. І, повірте, коли пацієнт перебуває на ліжку палати інтенсивної терапії чи реанімації, він розкаже, чи вакцинований, чи в нього куплений сертифікат і хто йому таке зробив. Тому ця інформація рано чи пізно стане відомою принаймні медичним працівникам, правоохоронним органам тощо», – зазначив головний санітарний лікар України.