Публікації
12:10
27 Вересня
643

Таких – менше 1%: чого очікувати людям, котрі мають протипокази до вакцинації

Публікації

Що таке протипокази до вакцинації, та до кого звертатися, якщо є на них підозра, пояснив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю РБК-Україна.

Людям, в яких є медичний відвід і реальні протипокази для вакцинації, видають медичну довідку, встановленої форми, про наявність абсолютних медичних протипоказів, розповів Кузін.

«В українському законодавстві є лише один термін – абсолютні медичні протипокази. Це медичні стани, при яких людина не має і не може отримати вакцинацію. Це доволі невеликий відсоток – це менше одного відсотка людей, – пояснює головний санітарний лікар країни. – Більшість людей вважає, що має якісь медичні протипокази. Але під час консультації у свого лікаря їх переконують, що той стан, який у них є, не є медичним протипоказом до вакцинації від коронавірусної хвороби.»

Наприклад, якщо ми говоримо про серцево-судинні хвороби – це не протипоказання, це, навпаки, показання для проведення вакцинації, запевнив Кузін. Тому що людина, яка має важкі супутні неінфекційні хвороби, потенційно в більш тяжкій формі переносить коронавірусну хворобу.

Якщо ж у людини є алергічні реакції, на це варто звернути увагу.

«Це має вирішувати ваш лікар. Варто розуміти, що залежно від перебігу тієї чи іншої хвороби вона може стати абсолютним медичним протипоказом. Це також залежить від типу вакцини, від віку, від анамнезу алергічних реакцій, чи була людина вакцинована взагалі, як вона перенесла перше щеплення, якщо таке було, – наголошує Кузін. – З одного боку, перелік абсолютних медичних протипоказів є затвердженим, але він від людини до людини буде відрізнятися, і це буде оцінюватися лікарем. Назвати якісь універсальні п’ять – шість просто неможливо, тому що вони доволі сильно залежать від стану кожної конкретної людини. Загальні протипокази до кожної вакцини зазначені в інструкції, ми всюди наголошуємо на цьому і роз’яснюємо особливості кожної вакцини.»

Якщо ж сімейний лікар не може дати пацієнтові відповіді, не знає, які обстеження та аналізи треба провести, Кузін радить змінити такого лікаря змінювати і шукати іншого.

«Кожен лікар має знати перелік абсолютних медичних протипоказів. І до того ж на сайті Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками є інструкції до кожного типу вакцини, яка застосовується в Україні. Там також є інформація про потенційні побічні дії, несприятливі події після імунізації та про можливі протипокази, – пояснює він. – Наприклад, ми точно знаємо, що щеплення вагітних вакциною CoronaVac є нерекомендованим, тому що немає доказової бази, не було проведено досліджень. Водночас вакцина від Pfizer може бути рекомендована. І тут уже рішення лікаря – або призначати, або не призначати. Лікар має оцінити співвідношення користі та ризику.»

Тому, якщо лікар не може прийняти рішення про наявність чи відсутність медичних протипоказів, або не може порадити певну стратегію щодо вакцинації – я би радив такого лікаря просто змінити і підписати декларацію з іншим.

Якщо ж говорити про довідку про абсолютні медичні протипокази в жовтій та червоній зонах, то, за словами головного санлікаря, роботодавець має запропонувати такій особі якісь альтернативні варіанти роботи на період дії жовтого або червоного рівнів епіднебезпеки. Наприклад, якщо фахівець державної структури, установи чи підприємства не може фізично виходити на роботу при посиленні обмежень, йому може бути запропоновано виконання інших обов’язків.

«Звичайно, така особа може перейти на дистанційний режим роботи, виконувати якісь інші, допоміжні, підсобні функції. Альтернативою для неї є також проведення регулярного тестування і деякі роботодавці навіть таке вводять. Це по суті буде відповідальність і рішення керівника того бізнесу чи структури, де така особа знаходиться, – каже Кузін.

Це стосується роботи. Я якщо мова йде про похід в ТРЦ, в кінотеатр, в ресторан у червоних зонах для людини з такою довідкою, то Кузін переконаний: відсоток таких довідок буде надмалим.

«Скоріше за все, це питання ми зможемо врегулювати в найближчих редакціях постановою Кабміну. Однак завчасно передбачати якусь квоту для людей, які матимуть абсолютні медичні протипокази – це поки не передбачається. Це поодинокі випадки і зараз таких жорстких протипоказів для введення вакцини майже не існує», – запевнив головний санітарний лікар країни.

Нагадаємо, за показниками захворюваності Тернопільщина вже відповідає «помаранчевій» епідемічній зоні.