Публікації
17:46
16 Вересня
389

В Україні пропонують запровадити «конфіденційні» пологи: що це таке

Публікації

Щоб жінки, які не мають можливості залишити дитину собі, залишали її натомість у безпечному місці та не піддавали життя новонародженого загрозі, в Україні пропонують ввести практику так званих конфіденційних пологів. В такому випадку породілля зможе залишити дитину в пологовому одразу після всіх необхідних процедур, при цьому збереже анонімність.

Відповідний проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо профілактики та протидії інфантициду (№6053) розміщено на сайті парламенту, пише УНІАН.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що у засобах масової інформації “нерідко можна почути повідомлення про знаходження тіла новонародженої дитини на смітнику, в підвалі будинку чи гуртожитку”. Тут автори посилаються на іноземний термін «інфантицид» («вбивство новонародженої дитини» в перекладі з англійської – ред). 

Згідно з пояснювальною запискою, такі злочини вчиняють не тільки жінки з низьким рівнем матеріального достатку чи кримінальним минулим. Серед них є й такі, які просто не мають власного або постійного житла, а ще неповнолітні та випускниці сирітських установ.

В записці також зауважують, що законопроєктом, «враховуючи найкращі практики різних країн світу, пропонуються так звані “анонімні пологи” та надання “Пакунків малюка” виключно у натуральній формі в пологовому домі».

В законопроєкті визначають, що конфіденційні пологи – це пологи, за яких вагітна жінка розкриває свою особу лише у формі, передбаченій законом «Основи законодавства України про охорону здоров’я».

Так, при зверненні з вагітністю та пологами до закладу охорони здоров’я або фізичної особи–підприємця, вагітна, котра бажає скористатися послугою конфіденційних пологів, повинна звернутися з усною заявою до керівника закладу охорони здоров’я. За умови погодження послуги конфіденційних пологів вагітна жінка зобов’язана передати керівнику закладу охорони здоров’я свої ідентифікаційні дані, які опечатуються та передаються до архіву.

Як це працюватиме 

Особисту інформацію про особу, яка при народженні дитини скористалася послугою конфіденційних пологів, можуть повідомити лише її біологічній дитині, за письмовою заявою після досягнення останньою цивільної дієздатності.

Водночас у Сімейному кодексі України пропонують визначити, що права та обов’язки батьків припиняються у разі конфіденційних пологів.

Якщо мати дитини скористалася послугою конфіденційних пологів, то в такому разі мати вважається невідомою, а державна реєстрація народження дитини проводиться за рішенням органу опіки та піклування, яким визначається прізвище, власне ім’я, по батькові дитини і відомості про батьків.

Крім того, пропонують вилучити з Кодексу, зокрема, положення, згідно з якими усиновлена дитина має право на таємницю, в тому числі і від неї самої, факту її усиновлення, а також щодо того, що особа, яка була усиновлена, має право після досягнення нею 14 років на одержання інформації щодо свого усиновлення. Натомість встановлюється, що особа, яка була усиновлена, має право після досягнення нею цивільної дієздатності на одержання інформації щодо свого усиновлення.

Крім того, у законі «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» законопроєктом, зокрема,ген встановлюється, що одноразова натуральна допомога «Пакунок малюка» є безповоротною адресною соціальною допомогою, яка комплектується згідно з переліком дитячих товарів, затвердженим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту, та не підлягає монетизації або іншому виду компенсаційних виплат. Водночас пропонують передбачити, що «Пакунок малюка» може отримати виключно громадянин України.

 

Нагадаємо, наразі в Україні існують так звані «вікна життя», що діють при перинатальних центрах. Там породіллі або хтось із їхнього оточення можуть залишати дітей в безпечних умовах при сталій температурі. Про те, що у спеціальному боксі є малюк, медпрацівникам сповістить спеціальний сигнал. Він спрацьовує за кілька хвилин після того, як дитину поміщаються у «вікно життя». Таким чином людина, яка принесла дитину, встигає відійти на певну відстань, тим самим зберігаючи анонімність. В таких випадках правоохоронці не шукають жінку та не притягають до відповідальності, адже вважається, що вона залишила малюка у безпечному місці.