Публікації
11:28
16 Вересня
595

«Гарантій на легкий перебіг немає»: Ляшко про повторне інфікування коронавірусом

Публікації

Немає гарантій, що повторне захворювання на COVID-19 протікатиме легше, вакцинуватися варто, незалежно від того, який рівень антитіл у людини після перенесеної хвороби.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі 24 каналу сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«Коли ми говоримо про перенесену хворобу і повторне інфікування, повторний перебіг хвороби, такі випадки зареєстровані, їх велика кількість. Чи є гарантії того, що у людей, які перехворіли і знову інфікувалися, хвороба перебігає легше, як у вакцинованих? Немає. Бо досить багато фактів є, що у тих, хто перехворів і повторно інфікувався, хвороба перебігає тяжко», – сказав Ляшко.

Він нагадав, що раніше в МОЗ допускали вакцинацію після перенесеної хвороби через 6 місяців на основі наукових даних, що після захворювання імунітет перші пів року захищає від інфікування. Також на той час в країні була обмежена кількість вакцин проти COVID-19, тому вирішили використовувати їх для вразливих груп населення.

Читайте також: Більшість обмежень не застосовуватимуть до вакцинованих – головний санлікар про життя у «кольорових» зонах

«Тепер ми говоримо про те, що спокійно можна вакцинуватися після перенесеної хвороби, не треба чекати 6 місяців. Це я рекомендую всім зробити, незалежно від того, чи здавали аналізи на наявність антитіл, чи не здавали, чи вони були виявлені, чи ні. Перенесена коронавірусна хвороба не є протипоказанням до вакцинації», – сказав Ляшко.

Читайте також: В Україні запустять застосунок для відстеження тих, хто контактували з хворими на ковід

Як повідомлялось раніше, станом на 16 вересня в Україні зафіксували 5 744 нових випадків коронавірусної хвороби.

За весь час пандемії в Україні захворіли 2 331 540 осіб, одужали – 2 226 629, летальних випадків – 54 651.

Від початку вакцинальної кампанії щеплено 6 097 685 людей, з них отримали одну дозу – 6 097 683 людини, повністю імунізовані та отримали дві дози – 5 009 066 людей (із них двоє осіб отримали одну дозу за кордоном). Загалом проведено 11 106 749 щеплень.

Теги COVID-19