Публікації
15:51
14 Вересня
277

Більшість обмежень не застосовуватимуть до вакцинованих – головний санлікар про життя у «кольорових» зонах

Публікації

Нові карантинні обмеження в Україні наразі відпрацьовують. Однак про певні зміни в Міністерстві охорони вже анонсували. Чим відрізнятиметься «жовта» зона, яку в Україні запровадять вже найближчим часом, від тієї, що була навесні, та як впливатиме рівень вакцинації клієнтів та персоналу на роботу закладів.

Про це в інтерв’ю Ліга розповів головний санлікар країни, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін.

Про внутрішні сертифікати

«Перш за все, використовуватимемо механізм цифрових сертифікатів. У постанові він буде деталізуватись, і ми розумітимемо, які сертифікати, з яким терміном придатності, як мають бути згенеровані, що робити, якщо у вас немає смартфона чи є інші проблеми з генерацією сертифікату.

Залежно від того, скільки доз отримала людина, буде генеруватися той чи інший тип сертифікату. Зараз опрацьовуються терміни дії і технічні можливості, як їх видавати і на який термін.

Більшість обмежень, які передбачені для «жовтого», «помаранчевого» та «червоного» рівня епіднебезпеки, не застосовуватимуться для вакцинованих, або будуть полегшені для людей, які отримали одне чи два щеплення», – каже Кузін.

Про роботу закладів освіти та культури, спортзалів

«Для “жовтого” рівня епіднебезпеки буде достатньо однієї дози вакцини. Якщо країна переходить у «червону» зону, будемо вимагати повний курс щеплення, оскільки він дає максимальний рівень захисту.

У «жовтій» і «помаранчевій» зонах допускатиметься робота закладів освіти за умови, що персонал буде щеплений на рівні 80% принаймні однією дозою. Стосовно «червоної» зони – всі мають бути щеплені повним курсом.

Читайте також: В Україні запустять застосунок для відстеження тих, хто контактували з хворими на ковід

Те ж стосуватиметься закладів культури, харчування, спортзалів. Зміни до карантинних норм передбачатимуть, що обмеження, до яких ми усі звикли у «жовтій», «помаранчевій» або в «червоній» зоні, не стосуватимуться випадків, коли весь персонал бізнесу або якогось закладу буде провакцинований. У такому разі він зможе продовжувати роботу.

Зараз у «жовтій» зоні кінотеатр має заповнювати лише 50% залу. Норма, яка пропонуватиметься: ми дозволяємо заповнювати кінотеатр більше за умови, що весь персонал провакцинований, і люди, які приходять, мають хоча б одну дозу. Це для «жовтої» зони. Якщо в кіно приходять і невакциновані також, тоді зал має бути заповненим на 50%, стара норма.

Так само у спортзалах. Говоримо про норми, які працюють з поправкою на факт вакцинації. Невакцинованим не відмовляємо в користуванні такими місцями, але якщо невакцинований приходить туди, застосовується більш жорстка норма.

Так бізнес сам вирішує, за яким механізмом йому працювати: або обслуговувати меншу кількість людей, і це певні фінансові втрати, або – за спрощеними правилами лише для вакцинованих», – пояснює Кузін.

Теги COVID-19