Публікації
12:05
14 Вересня
425

Більше половини українців не планують вакцинуватись від COVID-19 – дослідження

Публікації

Понад 56% дорослого населення країни не планує робити щеплення в найближчій перспективі, а ефективним захистом від коронавірусу вважають миття рук після вулиці.

Такими є результати дослідження фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології. Опитування провели у середині серпня за фінансової підтримки уряду Великої Британії.

На момент опитування більше половини дорослих українців заявили, що не планують вакцинуватись від COVID-19 у найближчій перспективі. Ці показники одні з найвищих у світі та порівняно з сусідніми державами, де наявні дані таких опитувань. Найнижчий рівень охоплення вакцинацією спостерігається у старших людей, які перебувають в зоні ризику. Так, згідно з даними офіційної статистики, станом на 6 вересня 2021 року, лише 7,6% осіб, яким понад 80 років, отримали принаймні одну дозу вакцини. В той же час, показник для осіб 40–59 років наближається до 20%, – йдеться у дослідженні.

Натомість, найефективнішим захистом від COVID-19 українці вважають миття рук після вулиці – 54% серед опитаних.

Майже 7% респондентів впевнені, що жодні заходи безпеки не допоможуть.

Причини того, що найстарші українці найменше вакциновані, полягають радше у незадовільній організаційній роботі уряду, – йдеться у дослідженні. Адже за півтора року пандемії люди старшого віку не почали більше довіряти вакцинації, стверджують у соцопитуванні.

Стосовно змін, які відбулись у житті респондентів з початку пандемії,  можна виокремити такі: 48,5% заявили про те, що часто носять захисну маску у громадських місцях і третина опитаних частіше користуються засобами дезінфекції. Ще 28% зазначили, що рідше відвідують звичні місця дозвілля, де важко уникнути скупчень людей.

23% – що рідше зустрічаються з рідними та друзями, а також переважно уникають близьких контактів, намагаються тримати відстань із людьми. 18% опитаних не стикалися з жодними переліченими змінами у своєму житті, – додають у дослідженні.