Публікації
17:10
9 Вересня
524

Вакцинованим українцям роздадуть внутрішні COVID-сертифікати: що це і для чого

Публікації

Міністерство охорони здоров’я запровадить зелені внутрішні COVID-сертифікати для повністю вакцинованих і жовті – для щеплених лише однією дозою.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю медичній експертці ЮНІСЕФ Катерині Булавіновій сказав заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

«Буде запроваджено так звані зелені та жовті сертифікати. Зелений – це внутрішній сертифікат, який видається після двох доз. Тобто людина повністю вакцинована. Жовтий – це сертифікат після першої дози. Людина може користуватися тими самими послугами, відвідувати заклади харчування або спортивні заклади, але термін дії сертифікату – по суті, час між двома щепленнями», – зазначив Кузін.

Він поінформував, що наступного тижня МОЗ внесе на розгляд уряду проєкт постанови з пропозиціями полегшити умови для роботи бізнесу під час карантину.

Читайте також: Ляшко розповів, які бонуси чекатимуть вакцинованих при посиленні карантинних обмежень

«Ми хочемо дозволити більш полегшені норм роботи бізнесу і відвідування закладів тим людям, які отримали повний курс щеплення і мають цей внутрішній сертифікат. Якщо ми будемо брати звичайний ресторан або заклад громадського харчування, що в червоній зоні ми звикли до того, що такі заклади зачиняються. В жовтій ми обмежуємо кількість людей, які там перебувають. За нормами, які буде пропонувати Міністерство охорони здоров’я, ми можемо дозволити закладу громадського харчування працювати навіть у червоній зоні або у помаранчевій зоні, якщо персонал буде вакцинований 100%. І в тому числі ми можемо знімати норму на обмеження посадкових місць, якщо ті люди, які відвідують такий ресторан, також вакциновані», – пояснив Кузін.

Головний санітарний лікар нагадав, що зараз внутрішній сертифікат діє пів року.

«Коли сплине пів року його дії, треба буде відмовитися від нього і завантажити новий, також на пів року. Таким чином і внутрішній, і міжнародний сертифікат буде видаватися терміном дії на один рік з моменту завершення курсу щеплень. Для однодозних вакцин – це рік плюс 14 днів після завершення вакцинації, для дводозних вакцин – це рік з моменту другої дози», – сказав Кузін.

Головне зображення: pexels