Гендер
11:47
7 Вересня
1142

В Україні хочуть дозволити лікарям відмовляти в проведенні аборту з міркувань совісті

Гендер

Представники Всеукраїнської Ради церков, відомої своєю протидією рівності та правам жінок, вирішили співпрацювати з об’єднанням, щоб “розв’язати питання державно-церковних відносин” . Їхня зустріч стала вже сьомою, але під час зустрічі 6 вересня ВРЦ та об’єднання “Цінності. Гідність. Родина” сформували цілий перелік ініціатив, які потребують внесення поправок, доопрацювання чи відхилення.

Про це пише Zmina.

Серед них такі:

  • скасування вимоги нотаріального посвідчення підписів на протоколах релігійних організацій, що подаються до державного реєстратора;
  • упорядкування процедури скерування на альтернативну службу;
  • забезпечення права лікарів та медичного персоналу на відмову від участі в перериванні вагітності з міркувань совісті.

Лікарі не мають права відмовлятися від участі в перериванні вагітності у зв’язку з релігійними чи етичними міркуваннями, адже, як пояснює юристка та членкиня Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем” Катерина Шуневич, у цей час вони виконують свої професійні обов’язки.

“Будь-які рекомендації, залякування чи поради не є професійними та не відповідають стандартам, які мають застосовуватися під час здійснення переривання вагітності. Єдине, що повинен зробити медичний працівник, – це повідомити про всі можливі наслідки проведення аборту в медичному плані. Жінка може оскаржити цю дію, оскільки це неналежне виконання професійних обов’язків і порушення її прав”, – розповідає вона.

Доступ до абортів є одним з важливих елементів забезпечення права на захист репродуктивного здоров’я жінки, а тому Всесвітня організація охорони здоров’я наполягає, що держави повинні гарантувати доступ до безпечної допомоги щодо переривання вагітності для кожної жінки, яка цього потребує.

“В умовах відсутності доступу до легальної можливості зробити аборт жінки змушені шукати інших шляхів для реалізації права на аборт. У результаті чого аборти проводяться особами, які не мають на це права, не мають медичної освіти та необхідних навичок, що призводить до смерті жінок, інфекцій та неможливості мати дітей у майбутньому”, – пояснює членкиня “ЮрФем” Тетяна Нарок.

Уже декілька років поспіль у світі деякі країни обмежують право жінок на аборт. Із 2019 року низка штатів у США ухвалила подібні заборони, а минулого року Конституційний суд сусідньої Польщі визнав аборти незаконними. Відтоді жінки в країні не можуть перервати вагітність, навіть якщо медичні показники свідчать про ризик важкого ураження плоду або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю.

Рішення Конституційного суду спричинило масштабні акції протесту в Польщі та викликало осуд з боку ЄС.

Головне зображення: risu.ua

Теги гендер