Публікації
13:06
3 Вересня
561

Україна вже на порозі посилення карантинних обмежень – експерт

Публікації

Коефіцієнт виявлення випадків інфікування в Україні перетнув граничнично допустимі для «зеленої» зони 4%. А добові госпіталізації пришвидшилися на 15% за тиждень. «Регіоном-антилідером» за рівнем захворюваності залишається Чернівецька область.

Такі дані навів керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки (KSE) Юрій Ганиченко.

Цього тижня Європа продовжила утримувати максимальні значення нової хвилі. На найвищому рівні поточної хвилі поступово стабілізується Північна Америка. В Україні ж захворюваність прискорює зростання. Кількість випадків захворюваності на COVID-19 за тиждень знову зросла на чверть. І наразі вже два дні поспіль не виконувалась умова «зеленого» рівня епідемічної небезпеки – коефіцієнт виявлення випадків інфікування перевищив граничні 4%. У разі невиконання такої умови протягом ще одного дня, національна комісія з питань ТЕБ та НС може прийняти рішення про вихід України із «зеленої» зони». Це означає, що регіони будуть розподілені за рівнем епідемічної небезпеки, відповідно до яких будуть посилені обмеження.

Добові госпіталізації відновили зростання – пришвидшення склало +15% за тиждень

На противагу ситуації минулого тижня, коли в країні фіксувався невеликий спад як наслідок впливу вихідних святкових днів, цього тижня добові госпіталізації очікувано відновили зростання – відсоток зростання на поточному тижні склав +15%. В той же час, саме пришвидшення сповільнюється (із 17-19% на рівні країни минулими тижнями до 15%). Як зазначає керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Юрій Ганиченко, якщо уповільнення зростання продовжиться, країна перейде до рівня плато, значно нижчого за рівень початку 2021 року.

Поточна ситуація все ще залишається контрольованою, однак навантаження на медичну систему продовжує зростати – кожне п’яте «ковідне» реанімаційне ліжко зайняте пацієнтами, на 14% зайняті ліжка «з киснем».

Добова смертність в Україні також перейшла до зростання і в середньому становить 38 померлих на добу (зростання відбулося майже на половину у порівнянні з минулим тижнем).

Чернівецька область продовжує бути «регіоном-антилідером» з найбільш критичною ситуацією із захворюваністю на COVID-19. Коефіцієнт виявлення випадків там фактично досягнув рівня у 9% – в середньому у регіоні фіксують 130 випадків захворювання на 100 тисяч населення при рекомендованих ВООЗ 75 випадках. Рівень госпіталізацій в регіоні сягнув 29,1%.

Кожен із решти 24 регіонів перебуває у зоні підвищеного ризику спалаху. І вже в 11 українських областях (Київська, Донецька, Житомирська, Івано-Франківська, Сумська, Тернопільська, Луганська, Харківська, Хмельницька, Чернівецька і Чернігівська області) коефіцієнт виявлення випадків переважає рекомендовані ВООЗ 5%, які означають, що захворюваність перебуває під контролем. Минулого тижня таких регіонів було шість.

«Ситуація із захворюваністю в Україні все ще залишається контрольованою, проте захворюваність набирає оберти. Ще нещодавно ми говорили про спад тижневої госпіталізації до рівня у +5%, зараз ми спостерігаємо поновлення збільшення темпів госпіталізації до +15% на тиждень. За таких темпів очікування КШЕ про запровадження посилених карантинних обмежень у першій половині вересня 2021 мають підвищену імовірність», – наголошує Юрій Ганиченко.

Теги COVID-19