Публікації
14:13
2 Вересня
626

Українців закликають віддати монети, що вийшли з обігу, на лікування онкохворих дітей

Публікації

Національний банк України та благодійний фонд “Таблеточки” ініціювали проведення благодійної акції “Монетки дітям”. Ця ініціатива передбачає збір по всій Україні монет номіналом 25 копійок. Їх використають для допомоги онкохворим дітям.

З 01 до 30 вересня 2021 року кожен громадянин зможе долучитися до цієї акції, аби в простий спосіб зібрати монети і перетворити їх на потужну допомогу для сотень дітей, що борються з раком, повідомляє Нацбанк.

У чому суть благодійної акції?

Монети номіналом 25 копійок перестали бути платіжним засобом із 01 жовтня 2020 року. Ними вже майже рік неможливо розрахуватися в торговельній мережі, проте їх можна вільно обміняти в банках на монети діючих номіналів або банкноти.

Утім, українці не поспішають обмінювати монети номіналом 25 копійок. За останні 11 місяців із готівкового обігу Національний банк вилучив лише близько 83,8 млн штук таких монет. Це становить 5% від загальної кількості цих монет в обігу на дату початку їх вилучення (01 жовтня 2020 року в обігу перебувало 1,67 млрд штук монет номіналом 25 копійок).

Українці досі тримають у себе 1,5 мільярда монет номіналом 25 копійок. Це близько 400 мільйонів гривень. Цими монетами вже неможливо скористатися. Вони можуть роками лежати по скарбничках, кишенях та на полицях, а можуть уже зараз рятувати життя дітям. Давайте разом зберемо ці монети на лікування онкохворих дітей, – закликав Голова Національного банку України Кирило Шевченко.

Планується, що основною рушійною силою акції стануть школярі та студенти. Організувати збір монет у навчальних закладах України допоможе Міністерство освіти і науки України, яке долучилося до участі в благодійній акції.

Національний банк України разом із партнерами розраховує на активну підтримку цієї акції серед громадян. “Сьогодні ми не можемо залишатися осторонь соціальних проблем. Особливо важливо залучати дітей до допомоги іншим. Завдання дорослих – показати дітям, як можна допомагати тим, кому це потрібно. Навчити дітей бути відповідальними та чуйними зараз і в майбутньому. Ця акція – чудовий привід поговорити з дітьми про те, що в житті бувають різні ситуації, що є ті, кому ми можемо допомагати легко і швидко”, – зазначила засновниця благодійного фонду “Таблеточки” Ольга Кудіненко.

Як долучитися до ініціативи?

Щоб долучитися до акції, потрібно зібрати монети номіналом 25 копійок та в період із 01 до 30 вересня 2021 року віднести їх до найближчого відділення банку-партнера. Банк перерахує ці кошти на рахунок фонду “Таблеточки”.

Також узяти участь у благодійній акції зможуть колективи навчальних закладів. Для цього потрібно:

1. Зареєструвати навчальний заклад для участі в акції тут.

2. Розпочати збір монет серед учнів/студентів.

3. Зібрати монети.

4. Відвезти їх у найближче відділення банку-партнера.

5. Банк перекаже зібрані кошти на рахунок фонду “Таблеточки”.

Банками-партнерами акції стали Ощадбанк, Райффайзен банк, ПУМБ, ОТП банк, МТБ банк та Індустріалбанк.

На спеціальному інформаційному порталі вказані адреси всіх відділень банків-партнерів, де громадяни зможуть перерахувати зібрані монети на рахунок фонду “Таблеточки”.

Національний банк та Благодійний фонд “Таблеточки” разом із банками-партнерами запрошують українців долучитися до ініціативи зі збору монет номіналом 25 копійок.

“Важливо об’єднаєднати наші зусилля заради майбутнього маленьких українців. Долучайтеся до доброї справи та даруйте життя. Важлива кожна монетка”, – наголосив Голова Національного банку України Кирило Шевченко.

Довідково

“Таблеточки” – благодійний фонд, який уже 10 років допомагає онкохворим дітям в Україні. Фонд працює в чотирьох напрямах: адресна допомога сім’ям, системна допомога дитячим онковідділенням, захист прав дітей і професійний розвиток медичного персоналу. Щомісяця під опікою фонду перебуває 500 сімей і 21 онковідділення по всій Україні. За час роботи фонду понад 5000 сімей отримали адресну допомогу.