Публікації
10:50
29 Серпня
834

Чи можуть роботодавці змушувати працівників вакцинуватися: роз’яснення від Кабміну

Публікації

Роботодавці не мають правових підстав змушувати працівників вакцинуватися від COVID-19, тим паче притягувати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову це робити.

Про це йдеться в роз’ясненні Міністерства економіки України.

В ньому, зокрема, зазначається, що згідно з українським законодавством, медична допомога фізичній особі, старшій за 14 років, надається лише за її згодою. При цьому повнолітня дієздатна особа має право відмовитися від лікування.

До того ж, відповідно до Кодексу законів про працю України, будь-яка дискримінація та обмеження прав працівників, в тому числі – залежно від стану здоров’я, не допускається. Відмова від вакцинації не є порушенням трудової дисципліни, через що роботодавець може звільнити працівника.

“Відмова працівника від вакцинації не може вважатися порушенням трудової дисципліни”, – підкреслили в міністерстві.

Також у Мінекономіки наводять тези з резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи про те, що вакцинація не є обов’язковою і що ніхто не може зазнавати політичного, соціального чи іншого тиску для проходження вакцинації.

Крім цього, в наказах Міністерства охорони здоров’я України щодо боротьби з епідемією COVID-19 та вакцинації встановлено, що вакцинація в Україні буде добровільною для усіх груп населення та професійних груп.

“Таким чином, враховуючи вищевикладене, не вбачається правових підстав у роботодавця примушувати працівників вакцинуватися від коронавірусної хвороби COVID-19 та/або притягати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову вакцинуватися від цієї хвороби”, – додали в Мінекономіки.