Публікації
13:31
27 Серпня
405

Пандемія коронавірусу може тривати ще 5 років – головний санлікар

Публікації

В Україні різко зростає кількість нових випадків інфікування коронавірусом. 27 серпня у Міністерстві охорони здоров’я заявили про понад 2 тисячі лише за минулу добу. До чого варто готуватися українцям, нащо й досі носити маски та чи безпечно проводити масштабні святкування, пояснив головний санітарний лікар Ігор Кузін у інтерв’ю ВВС Україна.

Подаємо основні тези із розмови.

Про нову хвилю

Третя хвиля обов’язково до нас дійде. Нові спалахи коронавірусу є у більшості європейських країн. Рано чи пізно Україна стикнеться з таким спалахом. Орієнтовно це станеться не раніше листопада. Тож маємо готуватися.

Де інфікуються найчастіше

Ризик інфікуватися у відкритому просторі набагато менший, ніж у закритому. Взагалі є три місця, де люди найчастіше інфікуються коронавірусом:

– родина, коли святкують весілля, чи якісь великі домашні свята без дотримання правил;

– професійні колективи;

– інфікування за кордоном.

Про штам “Дельта”

Вже зареєстрували 520 випадків цього штаму. Найбільшу кількість дали західні регіони – Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська області, а ще Київ та Одеська область, де був спалах у дитячому оздоровчому закладі.

Про тривалість пандемії

У цьому році це точно не закінчиться. Вірус швидко мутує і кожного місяця ми можемо стикатися з новими штамами. Але і наука не стоїть на місці, з’являються нові вакцини.

Це буде тривати принаймні ще кілька років. Від двох до п’яти. Поки не з’явиться якась загальна світова стратегія профілактики у вигляді або універсального щеплення, або лікування.

Читайте також: У МОЗ пояснили, коли людина вважається повністю імунізованою від коронавірусу

Як довго ми ще носитимемо маски

Маски будуть залишатися ще доволі довго. Можливо до останніх днів подолання пандемії у світі.

Маски є доволі ефективним профілактичним засобом до всієї групи гострих респіраторних вірусних інфекцій. Маски рекомендовані у закритих приміщеннях і навіть для вакцинованих людей. Це простий та ефективний механізм захисту. Взимку вони захищають і від грипу.

Теги COVID-19