Публікації
13:50
22 Серпня
311

До Дня Незалежності науковці “оживили” голос Тараса Шевченка

Публікації

Борітеся – поборете”, – синтезований голос, як стверджують науковці, максимально відтворює можливий голос Кобзаря. Проєкт реалізували до Дня Незалежності України.

Справжніх записів голосу Тараса Шевченка не існує – перший фонограф для запису та відтворення звуку винайшли в 1877 році, через 16 років після смерті Тараса Шевченка, пояснюють у студії TABASCO, де й зреалізували сміливу задумку.

“Справа в тому, що записів голосу письменника не існує. Але завдяки новітнім технологіям ми можемо наблизитись до його відтворення. Ми хочемо анонсувати одну фантастичну роботу нашої команди. Нам вдалося створити творчу реконструкцію голосу славнозвісного Кобзаря — Тараса Григоровича Шевченка! Цей проєкт наша команда присвячує всім українцям на честь 30-річчя Незалежності нашої країни!”, – повідомляють на сторінці студії у фейсбуці.

Відтепер кожен може почути, як міг би звучати Тарас Шевченко. Достатньо лише переглянути відео. Творці “голосу Кобзаря” пояснюють: разом із зовнішніми експертами, за відсутності будь-якого запису, їм вдалося синтезувати голос завдяки нейромережі на основі антропометричних даних про Тараса Шевченка. Їх вдалося виміряти завдяки посмертній масці, що її зберігають в Національному музеї імені поета.