Публікації
13:22
20 Серпня
885

На Замковій горі в Кременці встановлюють прапор: навіщо і хто дозволив

Публікації

На Замковій горі у Кременці встановлюють велетенський флагшток і прапор України. Очевидно, що такі роботи планують провести до Дня державного прапора та Дня Незалежності. Кому належить така ідея, з’ясовували журналісти видання Кременець. City.

Наразі відомо, що ані ДІАЗ (Кременецько-Почаївський Державний історико-архітектурний заповідник), на території якого ведуться роботи, ані Кременецька міська рада, як орган місцевого самоврядування, дозволів на проведення таких робіт на Замковій горі не давали.

Що на території Замкової гори відбувається зараз

Кілька днів тому на Замковій горі з’явився котлован завглибшки приблизно у півтора метра. Бетонна основа із металевими штирями для флагштоку. Поруч пять металевих труб. У зібраному вигляді орієнтовно сягатимуть до сорока метрів.

Спершу про те, що на території Замкової гори розпочали встановлення флагштоку, у соцмережах повідомив місцевий історик Віталій Савчук. Як історик, він публікує пост про те, що такі дії спершу руйнують історичну цінність об’єкту.

Чи варта помпезність наруги над історичною пам’яттю. Без вступу. Замкова гора у Кременці — історична та археологічна пам’ятка, яка ще чекає свого дослідника. Але державців це не цікавить. Вони вирішили прославити своє ім’я встановленням височенного флагштока. У чому проблема? У тому, що руйнуються усі культурні шари, фундаменти будівель 15-16 ст., похабне відношення до фундаментів на поверхні. Екскаватором зачистили значну площу до пів метра висотою площі замку, вирили фундамент, зруйнувавши частину фундаменту будинку старости та банально залили бетоном. Труби просто скинули на давній фундамент. Це і є відношення владних осіб до нашої історичної пам’яті”, — зазначає Віталій Савчук.

Звертаємося за роз’ясненнями до директора ДІАЗу Вадима Микулича. Не коментує. Радить звернутися за коментарями до міського голови. Додає лише, що це, очевидно, в рамках програми президента — встановлення найвищих прапорів до 30-ої річниці незалежності України.

“Питайте в міського голови. Хто в нас цим займається. Чи то указ президента. Чи “Свобода”. ДІАЗ не в курсі”, — каже Вадим Микулич.

В Україні встановлять найвищі прапори у 17-ти областях. Чи є встановлення прапора на Замковій горі частиною національного проєкту

Орієнтовна вартість проєкту 170,7 млн. грн з державного і місцевих бюджетів. Про це повідомляє експертна організація StateWatch з посиланням на відповіді обласних державних адміністрацій, систему Prozorro та повідомлення в локальних ЗМІ. Ще в січні цього року на нараді у офісі президента кожній ОДА доручили забезпечити встановлення найбільшого державного прапора України в області до Дня державного прапора та з нагоди 30-ти річчя незалежності України.

Проте, чи є встановлення прапора на Замковій горі частиною національного проєкту невідомо.

Що кажуть у міській раді

Заступник міського голови Микола Матвіюк зазначає, міська рада, як орган місцевого самоврядування, жодних робіт на Замковій горі не погоджував. Та й запитів щодо встановлення такого прапора до міської ради не надходило.

“Кременецький міський голова не має повноважень виконувати якісь роботи в історико-архітектурній частині. Усі повноваження належать міністерству культури. Наразі нам відомо, що на Замковій горі планують проведення обласних заходів до Дня державного прапора та 30-ої річниці незалежності. До цього часу там встановлять прапор висотою до сорока метрів, чималих розмірів, приблизно шість на дев’ять метрів”, – каже чиновник.

Чи є встановлення прапора ініціатива “Свободи”

Речник голови обласної ради Володимир Бобко не коментує. Натомість запрошує на святкові заходи на Замковій горі з нагоди Дня державного прапора.

“Запрошуйте всіх на святкування, там все з’ясується”, – коментує ситуацію він.

Що кажуть археологи

Василь Ільчишин археолог, член спілки археологів України висловлює думку не лише археологічної спільноти, а й думку громадськості.

Насамперед зруйнували культурний шар археологічної пам’ятки. Чому ДІАЗ не викликав правоохоронних органів, коли на їх території, без їх відома виконують такі роботи? Перше — що варто зазначити — це є пам’ятка архітектури національного значення із відповідним охоронним номером. Друге — це територія Кременецько-Почаївського заповідника. Третє — це територія Національного Парку “Кременецькі гори” . Четверте — це є пам’ятка археології місцевого значення, плюс — історичний об’єкт міста Кременця. А всі ці дії розцінюються, як несанкціоновані роботи із умисним знищенням об’єкту культурної спадщини. Своїми роботами зруйнували шматок фундаменту замкового палацу, розрили і повикидали це каміння і залили все бетоном.

Археолог зазначає, що для проведення таких робіт спершу мали б провести громадські слухання, обговорення через рішення виконкому міської ради, погодження попередньо з міністерством культури, це в першу чергу.

Це ж пам’ятка і національного, і місцевого значення. І ця пам’ятка з усіх боків захищена законами. Без дозволу міністерства культури жодних робіт проводити не можна, – каже Ільчишин.

Також Василь Ільчишин висловлюється щодо доречності встановлення на Замковій горі сучасних конструкцій.

“Однозначно це псує історичний ландшафт, історичний вигляд. Поруч є багато красивих гір, хоча б навпроти замку, теж в центрі міста. Була б ще одна гарна локація. А то все на купу виходить. Не можна змішувати праведне з грішним. Замок має свою історію і не потрібно його псувати сучасним елементами. А так нема нам чим хвалитися”, — каже Василь Ільчишин.

Рік тому директор музею вивішував прапор на горі з активістами, як він коментує встановлення флагштоку

“Трохи більше, як рік тому ми вішали прапор над нашим містом. За півроку прапор через вітри та погодні умови став непридатним, а на початок нового року тканина зовсім порвалася на клапті. На сесії Кременецької міської ради, в січні, я пропонував звернутись до Міністерства культури та інформаційної політики з проханням зобов’язати Кременецько-Почаївський ДІАЗ утримувати прапор в належному стані. За власний кошт я замовляв прапор вже два рази. Тож, гадаю, що маю право прокоментувати встановлення великого флагштока на Замковій горі. Звісно, це добра справа, але за нищення пам’ятки архітектури має бути відповідальність”, — каже директор краєзнавчого музею Андрій Левчук.

Тим часом дискусії щодо встановлення флагштоку тривають. А до урочистих заходів на Замковій горі залишаються лічені дні. І хто господарює на Боні почуємо, очевидно, вже на відкритті.

Всі фото: Кременець.City