Публікації
10:07
20 Серпня
399

Кожен 6-й українець за останні 5 років нікуди не мандрував – результати дослідження

Публікації

Найчастіше в нинішніх умовах подорожує так зване покоління Незалежності, приміром у Європі побували половина з тих, кому 25-30 років, та понад третина 16-24-річних. Крім того, більше 60% молоді частіше подорожує Україною.

Це переважно мешканці сіл, люди пенсійного віку та бідні сім’ї. Третина українців були в іншому місті чи селі нашої держави один чи декілька разів, і лише половина – часто подорожують Україною.

Такі дані отримала соціологічна група «Рейтинг» у ході свого першого масштабного соціологічного дослідження із загальною вибіркою в 20 тисяч респондентів віком від 16 років. Опитування проводилось методом телефонного інтерв’ю в усіх областях України, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, з 20 липня по 9 серпня.

Згідно з інформацією «Рейтингу», за останні п’ять років у країнах Європи українців побувало удвічі більше, ніж на курортах Єгипту, Туреччини, Кіпру тощо. Зокрема, 9% опитаних розповіли, що їздили до Європи багато разів, 21% – декілька, 70% ніколи там не були. У той же час 3% респондентів регулярно відпочивають на курортах Єгипту, Туреччини, Кіпру тощо, 13% відвідали їх кілька разів, а 84% українців ніяк не можуть туди поїхати.

Щодо країн СНД, то мешканці нашої держави теж їздять туди рідко – 87% взагалі ніколи там не були.  

Результати опитування соцгрупи показали також, що найчастіше в нинішніх умовах подорожує так зване покоління Незалежності, приміром у Європі побували половина з тих, кому 25-30 років, та понад третина 16-24-річних. Крім того, більше 60% молоді частіше подорожує Україною.

Проте навіть серед них понад 70% опитаних ніколи не були на курортах, а 80% – в країнах СНД. 

Стосовно поділу за регіонами, то до Європи, на курорти і до країн СНД найчастіше їздять жителі столиці. У європейських державах частими гостями є мешканці західних областей України, особливо Закарпатської – 62% опитаних, що живуть тут, сказали, що були в Європі.

Натомість до країн СНД найбільше мандрують одесити та люди із прикордонних з Росією областей – Луганської, Харківської та Сумської.