Публікації
16:33
18 Серпня
541

У Бережанах відреставрують дві пам’ятки архітектури

Публікації

Міську ратушу та адміністративний будинок «Рідна школа» у Бережанах планують відновити в рамках проєкту “Велика реставрація”. 

Обидва об’єкти належать до Державного історико-архітектурного заповідника, що є у місті.

Про це розповів директор заповідника у Бережанах Василь Зорик.

За його словами, ратуша в Бережанах є головним об’єктом мистецького життя міста. Тут діє чотири музеї, у внутрішньому дворику регулярно відбуваються презентації книг та зустрічі з видатними письменниками, фестивалі і культурно-просвітницькі заходи.

«На перший етап реставрації ратуші у Бережанах виділили 10 млн грн. Запланували відновити старовинний флігель, портали та в’їзні арки у внутрішній дворик, замінимо дах, водостічну систему, вікна та двері», – повідомив Зорик.

За його словами, в цілому на реставрацію Бережанської ратуші проєктом передбачено 26 млн грн.

Як повідомляють на сайті Тернопільської обласної держадміністрації, ратушу в Бережанах Тернопільської області збудували у 1803–1811 р. за наказом власниці міста Ізабелли Любомирської на фундаменті старої дерев’яної ратуші, що згоріла наприкінці XVІІІ ст. Нині у приміщенні цієї споруди розміщено кілька музеїв: Бережанський музей книги, Бережанський районний краєзнавчий музей, літературно-меморіальний музей Б. Лепкого і музей переслідуваної Церкви (духовний центр УГКЦ).

Бережанська ратуша. (Джерело: oda.te.gov.ua)

Адміністративний будинок по вул. Шевченка «Рідна школа» – збудований у 1885 році для потреб Бережанського поштового відділку. У 1918 році Українське педагогічне товариство «Рідна школа» викупило будинок під канцелярію товариства, а з 1922 року – чотирикласну школу. Наразі в цих стінах навчаються учні початкових класів Бережанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2.

Будинок “Рідна школа”(Джерело: oda.te.gov.ua)

Додамо, що у рамках програми «Велика реставрація», що розрахована на 2021-2023 роки, на Тернопільщині відновлять також Чортківський та Збаразький замки.