Українські школярі споживають втричі більше цукру від рекомендованої медиками норми, що призводить до розвитку ожиріння у дітей 11-17 років.
В середньому діти до 3-х років вже споживають близько 50 грамів цукру за добу при нормі 25 грамів, а школярі – 67 грамів.
Такі дані навів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час першого Регіонального форуму «Реформа шкільного харчування».
«Це призводить до того, що у нас ожиріння у дітей. Наприклад, 12% хлопців і 8% дівчат мають ожиріння у віці 11-17 років. Саме в шкільний період», – сказав Віктор Ляшко.
За словами міністра, причинами надмірного споживання цукру є солодкі газовані напої та низька фізична активність підлітків.
Він додав, що меню, яке наразі запроваджується в школах, показує, що здорове харчування – це не тільки корисно, а ще й смачно і різноманітно.
Усі українські школи повинні запровадити нове шкільне меню з 1 січня 2022 року.
Раніше планувалося, що перехід на нове меню розпочнеться у всіх школах з 1 вересня 2021 року. Проте частина закладів уже уклали договори з постачальниками без урахування нових норм.