Публікації
11:43
15 Червня
336

Кабмін встановить роздрібні ціни на пластикові пакети

Публікації

Заборона одноразових виробів із пластику вже тривалий час знаходиться на порядку денному всього світу – ще у 2018 році 127 країн регулювали обіг пластикових пакетів податками чи заборонами. Про це повідомляє Економічна правда.

Причини бити на сполох в урядів чималі, адже лише у ЄС щороку використовується понад 800 тисяч тонн одноразових поліетиленових пакетів.

З пластиковими пакетами Україна прощатиметься у три етапи. Перші офіційні обмеження традиційного для українців засобу транспортування товарів почнуть діяти з 10 січня 2022 року. З цієї дати у всіх магазинах (продовольчі та непродовольчі), на ринках, в кафе та ресторанах, відповідно до вже діючого закону, буде заборонено використовувати (платно чи безоплатно) пакети з товщиною стінок понад 50 мікрометрів. Це саме в них, покупці зазвичай складають придбані товари (витримують вагу від 7 кг).

Та повністю з обігу вони не зникнуть. Придбати їх можна буде для особистого використання. Але з наслідками для власного гаманця. Аби стимулювати українців відмовлятись від шкідливих для екології пакунків Кабінет міністрів невдовзі встановить мінімально допустимі роздрібні ціни на них, які ймовірно будуть значно вищими від сьогоднішніх.

З початком дії обмежень поліетиленові пакети, як засіб пакування товару, повністю не зникнуть. В закладах торгівлі та надання послуг все ще можна буде використовувати надтонкі пластикові пакети (товщина стінок до 15 мікрометрів). Саме в них відвідувачі магазинів та ринків, зазвичай, набирають овочі та фрукти.

Законом також передбачена можливість використання біорозкладних або екологічних пакетів. Вони виготовляються з картопляного або кукурудзяного крохмалю, завдяки чому згодом розкладаються на елементи природного походження.

Після тримісячного періоду адаптації, настане черга другого етапу. З 10 квітня 2022 року вступить в силу заборона на використання в торгівлі тонких (товщина стінок 15-50 мікрометрів), оксорозкладних (містять добавки, завдяки яким швидше розпадаються на мікропластик) та надтонких пластикових пакетів.

Придбати їх, знову ж таки, можна буде лише для особистих цілей і не нижче встановленої урядом ціни. Використовувати в торгівлі з квітня наступного року буде дозволено біорозкладні пакети. З 1 січня 2023 року в Україні залишаться лише біорозкладні пакунки. Всі інші пластикові пакети будуть заборонені.

Після завершення перехідного періоду усі заборонені пакети вилучатимуть. Якщо з 10 січня 2022 року Держпродспоживслужба зафіксує в закладах торгівлі безоплатне розповсюдження пластикових пакетів, штраф від 1,7 тис грн до 3,4 тис грн. При повторному порушенні сума може збільшитись до 8,5 тис грн.

Після 10 квітня 2022 року розмір штрафу за розповсюдження (як платне так і безоплатне) тонких, надтонких чи оксорозкладних пластикових пакетів становитиме від 8,5 тис грн до 17 тис грн. При повторному порушенні – від 17 тис грн до 34 тис грн. Контролювати дотримання “антипластикового” закону Держпродспоживслужба буде шляхом планових та позапланових перевірок магазинів, кафе, ресторанів та ринків.

Теги Кабмін