Публікації
10:33
9 Травня
231

У Раді зареєстрували законопроєкт про онлайн-реєстрацію місця проживання

Публікації

На сайті Верховної Ради з’явився законопроєкт № 5463 під назвою «Проект Закону про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні», прийняття якого дозволить, здійснювати реєстрацію місця проживання онлайн.  

Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв’ю «Громадському радіо», повідомляє пресслужба Мінцифи.

За словами Федорова, після ухвалення законопроєкту послуга буде доступна усім українцям − незалежно від того, який паспорт вони мають, − паперовий або ID-картку.

Крім того, буде скасовано штамп у паспорті про реєстрацію місця проживання.

«Цим законом ми скасовуємо штамп у паспорті та витяг з ID-картки про прописку. Більше не буде потреби ходити в ЦНАПи чи військкомати. Достатньо лише авторизуватися в застосунку Дія чи на порталі та зробити декілька кліків. Також ми відв’яжемо прописку від багатьох життєвих ситуацій, де вона справді не є потрібною. Наприклад, оформлення пенсій або отримання високоспеціалізованої медичної допомоги», − сказав Федоров. .

За його словами, кожен третій українець прописаний не за фактичним місцем проживання, а приблизно 1 млн людей не мають прописки взагалі. Новий законопроєкт зробить цю зміну місця реєстрації декларативною.

«На порталі Дія потрібно буде лише вказати адресу, за якою фактично проживаєте. Ті, в кого вже є нерухомість, отримають прописку за добу. Для декларування місця проживання в іншому місці (наприклад, у квартирі орендодавця) потрібна буде його згода, яку він теж може дати онлайн», − зазначив віцепрем’єр-міністр.

 

 

Теги дія