Публікації
10:50
17 Квітня
193

Рада ухвалила закони про пільгове розмитнення «євроблях»

Публікації

Верховна Рада на засіданні 15 квітня ухвалила у другому читанні й у цілому законопроєкти №4643-д і №4644-д, що передбачають пільгове митне оформлення автомобілів, ввезених в Україну.

Про це повідомляє «Укрінформ».

Законопроєкт №4643-д передбачає запровадження пільгової ставки розмитнення на 180 днів із моменту набуття законом чинності. Проєкт закону №4644-д − про спрощене митне оформлення.

Після набуття законами чинності протягом пільгового періоду (180 днів) митне оформлення старих автомобілів, ввезених для особистого користування, не буде залежати від вартості автомобіля, його розраховуватимуть за спеціальною формулою.

Ідеться тільки про транспорт, із року випуску якого минуло не більше ніж п’ять років і який станом на 31 грудня 2020 року був у митному режимі тимчасового ввезення або транзиту, ідеться в законі, підготовленому до другого читання.

Для учасників бойових дій, за умови документального підтвердження їх перебування в зоні операції Об’єднаних сил більше ніж 90 днів від дня набуття чинності законом про пільгове розмитнення, пільговий період становить 270 днів.

Дія законів не буде поширюватися на автомобілі, які ввезено з території країни-агресора Росії, з окупованих територій, а також на транспорт, старший за п’ять років, і на авто, які не відповідають екологічним нормам Євро-2 та вище.

Суму податку будуть розраховувати за такою формулою: Ставка = Ставка базова + Vе + Fе (де «Ставка базова» − ставка податку в євро за 1 штуку транспортного засобу, що визначається, виходячи з кількості років, що минула з року виготовлення авто до року визначення ставки податку, та становить від 0 до 150 євро, а Vе – ставка податку в євро за 1 штуку транспортного засобу, що визначається множенням об’єму циліндрів двигуна внутрішнього згоряння відповідного авто в куб. сантиметрах на коефіцієнт, а Fе – ставка податку в євро за 1 штуку транспортного засобу).

Також Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4644-д «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України», який звільняє від штрафних санкцій власників авто на єврономерах, які були ввезені до кінця 2020 року за умови одноразової сплати п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.