Публікації
13:00
19 Березня
233

В Україні стартує другий етап вакцинації

Публікації

Україна перейшла до другого етапу вакцинації, на якому держава вакцинує людей із надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку Covid-19 і тих, хто надає медичні послуги. З наступного тижня почнуть працювати стаціонарні пункти щеплень, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у виступі з трибуни Верховної Ради у п’ятницю, 19 березня.

«Дорожня карта вакцинації передбачає п’ять основних етапів. Менше, ніж за місяць, а, як відомо, перше щеплення в Україні було зроблено 24 лютого, ми перейшли до другого етапу вакцинації. З наступного тижня розпочинається робота стаціонарних пунктів щеплення та вакцинація сімейних лікарів», – заявив він.

Степанов також повідомив, що на сьогодні в Україні вакциновано 92714 людей. Досі часу мобільні бригади приїжджали в лікарні для вакцинації медиків. Також залишками доз вакцинували публічних осіб.

За словами міністра, наразі план вакцинації не планують змінювати, а перехід на третій етап очікують після отримання нових партій вакцин.

«Працівників закладів освіти почнемо щеплювати на третьому етапі. Ми не збираємося відходити від цього плану. Ми вже знаходимося на другому етапі, і вже в максимально стислі терміни, в залежності від постачання вакцин, ми перейдемо на третій етап», – сказав Степанов.

Зазначимо, що у грудні Оперативний штаб МОЗУ з вакцинокерованих інфекцій затвердив дорожню карту з вакцинації населення проти Covid-19, пише zaxid.net. Тоді передбачалося п’ять таких етапів:

  • I: січень – квітень 2021 року – люди із найвищим ризиком інфікування та розвитку Covid-19 і ті, хто виконує критичні функції у боротьбі з пандемією Covid-19 (за планом – близько 367 тис. людей);
  • II: квітень – червень 2021 року – люди із надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку Covid-19 і ті, хто надає медичні послуги (близько 2,5 млн людей);
  • III: червень – вересень 2021 року – люди із високим ризиком інфікування та розвитку Covid-19 і ті, хто виконує функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави (близько 7,2 мільйона людей);
  • IV: вересень 2021 – березень 2022 року – люди із підвищеним ризиком інфікування та розвитку Covid-19і ті, хто виконує функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави (близько 11 мільйонів людей).
  • V: після реалізації 1-4 етапів і в умовах високої доступності вакцин – дорослі від 18 років, які не увійшли до пріоритетних груп (близько 13 млн людей).

Передбачалося, що на першому етапі вакцинацію будуть здійснювати мобільні бригади, а надалі вакцинація відбуватиметься в спеціалізованих пунктах щеплень. Вакцинація є добровільною і для людей із груп ризику безкоштовною.