Публікації
13:02
15 Березня
225

«Доступною іпотекою» зможуть скористатися близько п’яти тисяч сімей

Публікації

Близько п’яти тисяч українських сімей зможуть скористатися державною програмою «Доступна іпотека під 7%» у 2021 році. Про це заявив міністр Сергій Марченко під час інтерв’ю одному з телеканалів, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України,

«Програма «Доступна іпотека 7%» дозволить розблокувати іпотечне кредитування в країні, пожвавить іпотечний ринок, ринок будівництва житла і в майбутньому дасть поштовх для економічного розвитку. Розраховано, що близько 5000 сімей зможуть скористатися програмою у 2021 році», – цитує Марченка прес-служба Мінфіну.

За його словами, плановий портфель іпотечних кредитів цього року становить 5 мільярдів гривень.

«Програма діятиме й надалі. Сьогодні ми розглядаємо трирічний період середньострокового бюджетного планування і розраховуємо кошти на наступні періоди для того, щоб програма доступної іпотеки під 7% розвивалася», – сказав міністр.

Що цьому передувало?

27 січня 2021 року Кабінет Міністрів затвердив постанову про здешевлення вартості іпотечних кредитів. Постанова передбачає, що Фонд розвитку підприємництва здійснює компенсацію відсоткової ставки до рівня 7% річних за іпотечними кредитами, що надаються позичальникам на придбання житла, з метою здешевлення їх вартості. Компенсацію відсотків фонд надає позичальникам, які отримали іпотеку в національній валюті в уповноваженому банку.

Скористатися цією компенсацією зможуть як громадяни України, які бажають придбати квартиру, так і ті, хто хоче побудувати будинок самостійно. В іпотеку не можна буде купити житло, побудоване до 2015 року.